Священний Синод Української Православної Церкви на своєму засіданні 19 червня 2014 року ухвалив «Звернення до єпископату, духовенства, ченців та мирян у зв’язку з останніми подіями в Україні».

У тексті Звернення особливо наголошується на неприпустимості участі духовенства в акціях громадянської непокори та використанні проповідей у храмах для пропаганди політичних поглядів та ідей.

Відео дня

«Останніми місяцями соціальна напруга в нашому суспільстві сягнула крайньої межі, — йдеться у тексті. — У цій ситуації вкрай важливим стає пастирське служіння, спрямоване на мир та злагоду в народі.

Ми ще і ще раз нагадуємо, що участь духовенства в акціях громадянської непокори є неприпустимою.

Також є неприйнятним використання церковного амвону для пропаганди будь-яких політичних ідей.

В дусі Христової любові пастирі Церкви мають докласти максимум зусиль для припинення ворожнечі та недопущення нових кровопролить».

Особливу увагу Священний Синод звертає на поведінку душпастирів у ситуації політичного конфлікту:

«Нам дуже прикро чути, що деякі священики спокушаються різними політичними пристрастями і через це не тільки порушують свій душевний мир, але і негативно впливають на спокій у суспільстві. З усією відповідальністю заявляємо, що такі дії є несумісними з високим званням пастиря Христової Церкви».

"Православіє в Україні"