Священний Синод Української Православної Церкви на своєму засіданні 19 червня 2014 року ухвалив «Звернення до Президента України П. О. Порошенка».

«Ми сподіваємося, що Ви будете гарантом міжконфесійного та міжрелігійного миру в нашій країні. Мирні взаємини між церквами та релігійними організаціями в Україні — це важливе надбання років незалежності», — з таким словами члени Священного Синоду звертаються до Президента України.

Відео дня

«Незважаючи на вкрай напружене суспільне протистояння останніх місяців, нам вдалося зберегти мир між конфесіями. Усі церкви та релігійні організації України спільно працювали над збереженням миру в країні».

Проте, зазначається у зверненні, останнім часом відбуваються спроби зруйнувати міжрелігійне порозуміння в державі:

«На жаль, останнім часом ми бачимо намагання зруйнувати міжрелігійне порозуміння в державі. Трапляються випадки нападів та спроби руйнування храмів та молитовних приміщень. Зокрема, зовсім недавно у Києві була здійснена спроба підпалу храму нашої Церкви».

У зверненні Священного Синоду висловлено сподівання на неупереджене розслідування усіх подібних інцидентів.

«Ми сподіваємося на фахове і неупереджене розслідування усіх подібних інцидентів. Українська Православна Церква, яка головує на даний час у Всеукраїнській Раді церков та релігійних організацій, засвідчує свою принципову відданість міжконфесійному миру та засуджує будь-які провокації та спроби внести штучну ворожнечу в релігійне середовище».

Також у зверненні зазначено ставлення Священного Синоду щодо повідомлень українських ЗМІ, які суттєво викривляли позицію УПЦ щодо ситуації в Україні:

«Для збереження міжконфесійного миру в країні необхідно забезпечити неупереджене ставлення до усіх релігійних організацій, а також забезпечити правдиве висвітлення у ЗМІ їх діяльності. Маємо з жалем констатувати, що останнім часом у ЗМІ неодноразово з’являлися повідомлення, які суттєво викривляли позицію нашої Церкви щодо ситуації в Україні. Ми розцінюємо усе це як спроби штучно протиставити нашу Церкву українському суспільству. Такі дії окремих представників ЗМІ несуть загрозу порушення міжрелігійного миру та повинні розцінюватися як вкрай деструктивні».

У з’вязку з негативним впливом упередженості дій деяких ЗМІ на міжрелігійний мир в Україні Священним Синодом підкреслено, що:

«Тому важливо, щоб, дбаючи про непорушність зовнішніх кордонів нашої держави, ми не допускали розхитування внутрішньої ситуації в країні шляхом безпідставних звинувачень та наклепів».

"Православіє в Україні"