19 червня у Києво-Печерській Лаврі під головуванням Місцеблюстителя Київської Митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія відбулося засідання Священного Синоду УПЦ.

Зокрема Синод ухвалив «Звернення до Президента України П.О.Порошенка». 

Вельмишановний Петре Олексійовичу!

Відео дня

Господь судив Вам обійняти посаду Президента у час складних випробувань, коли щодня ми чуємо про кровопролиття та загибель наших співвітчизників. Поклавши руку на Святе Євангеліє, Ви взяли на себе зобов’язання «дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян» (Присяга Президента України). Українська Православна Церква щиро підтримує Вас у Вашому служінні народу України. Ми бажаємо Вам мудрості у прийнятті доленосних політичних рішень.

Ми сподіваємося, що Ви будете гарантом міжконфесійного та міжрелігійного миру в нашій країні.Мирні взаємини між церквами та релігійними організаціями в Україні — це важливе надбання років незалежності. Незважаючи на вкрай напружене суспільне протистояння останніх місяців, нам вдалося зберегти мир між конфесіями. Усі церкви та релігійні організації України спільно працювали над збереженням миру в країні. На жаль, останнім часом ми бачимо намагання зруйнувати міжрелігійне порозуміння в державі. Трапляються випадки нападів та спроби руйнування храмів та молитовних приміщень. Зокрема, зовсім недавно у Києві була здійснена спроба підпалу храму нашої Церкви. Ми сподіваємося на фахове і неупереджене розслідування усіх подібних інцидентів. Українська Православна Церква, яка головує на даний час у Всеукраїнській Раді церков та релігійних організацій, засвідчує свою принципову відданість міжконфесійному миру та засуджує будь-які провокації та спроби внести штучну ворожнечу в релігійне середовище.

Для збереження міжконфесійного миру в країні необхідно забезпечити неупереджене ставлення до усіх релігійних організацій, а також забезпечити правдиве висвітлення у ЗМІ їх діяльності. Маємо з жалем констатувати, що останнім часом у ЗМІ неодноразово з’являлися повідомлення, які суттєво викривляли позицію нашої Церкви щодо ситуації в Україні. Ми розцінюємо усе це як спроби штучно протиставити нашу Церкву українському суспільству. Такі дії окремих представників ЗМІ несуть загрозу порушення міжрелігійного миру та повинні розцінюватися як вкрай деструктивні. Тому важливо, щоб, дбаючи про непорушність зовнішніх кордонів нашої держави, ми не допускали розхитування внутрішньої ситуації в країні шляхом безпідставних звинувачень та наклепів.

Ми ще і ще раз заявляємо: Українська Православна Церква виступає за державну незалежність та територіальну цілісність України. Ми рішуче засуджуємо будь-які дії, що спрямовані на підрив державного суверенітету та на розкол Єдиної Соборної України.

Сьогодні Ви, як Президент нашої держави, докладаєте чимало зусиль для відновлення миру в Донецькій та Луганській областях. Ми знаємо, що переважна більшість населення цих регіонів прагне миру та злагоди, прагне жити в Єдиній Україні. Не втручаючись жодним чином у процеси прийняття державних рішень, наша Церква все ж вважає своїм обов’язком передати Вам прохання наших вірних, які мешкають в Луганській та Донецькій областях. Духовенство та віряни цих областей просять вжити всі можливі заходи для припинення кровопролиття, від якого страждають мирні люди. Наші віруючі на Сході вважають, що будь-які протиріччя потрібно вирішувати через діалог та переговори. Мирний принцип вирішення проблем сповідує вся наша Церква. Спільно ми маємо зробити усе, аби не допустити загибелі мирних жителів. Захист мирного населення — це головний пріоритет як для Церкви, так і для держави.

Ми підносимо гарячі молитви до Господа нашого Іісуса Христа, аби Він послав нам Свій мир та зберіг Україну від розбрату і ворожнечі.

Боже Великий Единий! Нам Україну храни!

Від імені членів Священного Синоду Української Православної Церкви

+ Онуфрій,

МИТРОПОЛИТ ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ І БУКОВИНСЬКИЙ,

МІСЦЕБЛЮСТИТЕЛЬ КИЇВСЬКОЇ МИТРОПОЛИЧОЇ КАФЕДРИ