У Курської та Сумської єпархіях 14 червня відбувся хресний хід з Пряжевською іконою Божої Матері.

ВІДЕО

Відео дня

Хресний хід проводиться щорічно в червні і проходить з Горнальського Миколаївського Білогірського чоловічого монастиря (Суджанский район Курської області Росії), де перебуває Пряжевська ікона, в село Миропілля (Краснопільський район Сумської області).

Божественну літургію в Горнальському монастирі звершив митрополит Курський і Рильський Герман, Літургію на Миколаївському архієрейському монастирському подвір'ї в с. Миропілля очолив архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій.

По закінченні богослужіння учасники хресного ходу з Горналя і Мирополья попрямували до кордону, де відбулася зустріч святині.

Як уточнюється в повідомленні на сайті Горнальской обителі, молебень перед Пряжевським образом Божої Матері звершено на місці тимчасового пункту пропуску через кордон біля річки Псел.

Два архієреї, які очолюють прикордонні православні єпархії в Росії і в Україні, звершили молебень, за яким підносилися особливі молитви про мир, повідомляє сайт Сумської єпархії.

З обох сторін лунали великодні привітання «Христос Воскрес!», «Воістину Воскрес!». Люди висловлювали взаємну підтримку і закликали до миролюбства.

Пряжевська ікона Богородиці, одна з найшанованіших святинь Курської землі, знаходиться в Горнальському Свято-Миколаївському Білогірському чоловічому монастирі (село Горналь Суджанського району). Горнальский монастир був повернутий Церкві в 2001 році (у радянський час на його території перебувала спецшкола-інтернат).

У 2002 році в обителі була відроджена дореволюційна традиція здійснення хресного ходу з Пряжевською іконою Богородиці до українського села Миропілля. З того часу подібна церковна хода відбувалася щорічно, і, як говориться на сайті монастиря, це був «єдиний хресний хід, що здійснюється через державний кордон Росії».

За матеріалами сайту Сумської єпархії УПЦ, Патріархія.ги і РИА Новости

Фото сайту "Православна Сумщина"