1

Архієпископ Горлівський і Слов'янський Митрофан 10 червня звершив Божественну літургію в храмі Святого Духа міста Слов'янська.

Як повідомляє сайт Горлівської єпархії УПЦ, на богослужінні були присутні багато жителів міста.

"Зі сльозами і з німою тугою християни Слов'янська молилися про мир і припинення протистояння, яке все більше перетворюється в просте вбивство беззбройних людей - старих, дітей, жінок, яким нікуди тікати від війни", - повідомляє єпархіальний сайт.

Відео дня

Після богослужіння православні мешканці міста пройшли хресним ходом навколо храму, в надії, що молитва і сила Святого Духа захистять і вбережуть Слов'янськ від падаючих снарядів.

Архієпископ Митрофан звернувся до слов'янців з архіпастирським словом, в якому закликав навіть у найважчих обставинах не залишати надії на Бога і молитви - головної зброї християнина проти будь-яких проявів зла в цьому світі, усіма силами прагнути не допустити ненависті і ворожнечі в своєму серці:

«Я вірю, що молитва до Бога може допомагати долати страх. Я хочу сказати вам ті ж самі слова, які Господь сказав Своїм учням, коли прийшов до них в світлицю затворенними дверима: "Мир вам!" Богу завгодно було так, - ми не знаємо, чому, - щоб ці випробування сьогодні наш віруючий народ переживав, щоб з нами поступали несправедливо, щоб нас ображали, щоб з нами поводилися, як з якимись ворогами, злочинцями, розстрілювали з гармат мирних громадян. Але Бог не в силі, а в правді.

Боятися має не той, хто страждає, а той, хто чинить несправедливо, той, хто робить зло. Бо Господь сказав: "Мені помста, і Аз воздам". Безкарно не буде пролита жодна крапля людської крові. Але ми і за таких людей теж повинні молитися, як Господь молився на Хресті: "Прости їм, бо не відають, що творять". Тому що саме в цьому сила християн - перемагати зло добром. У всьому світі більше немає людей, які могли б на зло відповідати добром. Тільки християни можуть це робити. І в цьому їх найбільша сила і найбільша перевага. І наша молитва разом набагато сильніше будь-якої злоби».