Первый предстоятель Грузинской Церкви святитель Иоанн Готфский (VIII век)

Першого предстоятеля Грузинської Церкви святителя Іоанна Готфського (VIII століття) причислено до лику святих. Це рішення було прийнято на засіданні Священного Синоду Грузинської Православної Церкви, яке відбулося 3 червня.

*** Преподобний Іоанн, єпископ Готфський, жив у VIII столітті. Майбутній святитель був родом з Тавроскифії (Крим), син благочестивих батьків Лева і Фотіни. Іоанн з дитинства був присвячений служінню Богу, тому що народився за старанної молитви своїх батьків і з юності підв'язався у чернецтві.

Коли виріс, він обрав собі подвижницьке життя, роблячи добрі справи. Слава про його богоугоде життя дійшла до Константинополя, де в цей час царював Костянтин Копронім (741-775). Близько 755 р. жителі Готфії висловили бажання мати єпископом у себе св. Іоанна замість колишнього єпископа, що заразився іконоборницькою єрессю.

Відео дня

Святий Іоанн під час смути іконоборчої єресі залишив Сурож і поїхав до Єрусалиму, де пробув три роки, а після повернення звідти, приблизно близько 759 року, був відправлений до Іверії (Грузії) для висвячення на єпископа.

Католикос Грузії в Мцхетському патріаршому храмі митрополичого стовпа хіротонісав св. Іоанна в єпископа Готфії; св. Іоанн після повернення в Сурож виправдав обрання народу, недоторкано зберігаючи догмати Православної Церкви та праву віру. За його молитвами до Господа відбувалися багато чудес.

Святий Іоанн віддав душу Богові, згідно зі своїм передбаченням, 26 червня 791 року. Після кончини святого його тіло поклали на корабель і повезли в Готфію, на Таврійський півострів, на місце його батьківщини і кафедри. Корабель пристав у бухті сел. Партеніт 28 червня під час всенощної. Святого поховали у храмі Св. Апостолів, неподалік від бухти Партенітської, біля підніжжя гори Аю-Даг.

За матеріалами з відкритих джерел