1

Сайт "Руський Афон" розмістив електронну версію наукового збірника «Афон і слов'янський світ», присвяченого 1000-річчю руського чернецтва на Святій Горі Афон.

Книга видана Руським на Афоні Свято-Пантелеймоновим монастирем з благословення ігумена обителі схиархімандрита Єремії (Альохіна) і коштом Міжнародного фонду відновлення і збереження культурної та духовної спадщини Свято-Пантелеймонового монастиря.

В науковий збірник увійшли матеріали першої міжнародної конференції «Афон і слов'янський світ», що пройшла у столиці Сербії Белграді 16-18 травня 2013 р.

Відео дня

Тираж - 1000 примірників. Книга містить 347 сторінок. У ній представлені наукові статті 28 дослідників з Сербії, Болгарії, Греції, Росії, України, Литви, Італії та Норвегії.

У збірнику висвітлено багатогранні афонско-слов'янські зв'язки з найдавнішого періоду до ХХ ст., включаючи переломні епохи ісихазму і філокалічеського відродження. Відображено вплив Афона на формування самобутніх слов'янських культур і духовності. Особливу увагу приділено літературним зв'язкам, рукописній спадщині, літургійній та агіографічній традиції.

Книга розрахована на фахівців - дослідників історії та духовно-культурної спадщини Афона, а також на широке коло читачів.