Священний Синод Руської Православної Церкви на засіданні 30 травня в Санкт-Петербурзі, заслухавши доповідь голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополита Волоколамського Іларіона про подальші заходи з лікування наслідків церковного розділення XVII століття, постановив (журнал № 39):

1. Враховуючи розбіжності, що зустрічаються в сучасній пастирській практиці, підтвердити визначення Святійшого Синоду за № 1116 від 25 травня 1888 року, згідно з яким хрещені в старообрядницьких згодах вступають в єдність з Руською Православною Церквою за допомогою здійснення над ними Таїнства Миропомазання.

2. Доручити Синодальній богослужбовій комісії спільно з Комісією у справах старообрядницьких парафій та взаємодії зі старообрядництвом відредагувати чини возз'єднання з Церквою послідовників старообрядницьких згод з урахуванням постанови Освяченого Помісного Собору Руської Православної Церкви 1971 року і наступних соборних актів, після чого представити тексти чинопослідувань на затвердження Священного Синоду.

Відео дня

3. Нагадати, що, згідно судження святителя Філарета, митрополита Московського, яке підкріплено багаторічною практикою єдиновірчеських парафій, старообрядцям, які з'єдналися з Руською Православною Церквою, дозволяється поминати в молитвах своїх родичів, померлих поза спілкуванням з нею.

4. У разі приєднання до Руської Православної Церкви старообрядника, який приніс раніше чернечі обітниці, він, за його бажанням, визнається тим, хто перебуває у чернецтві.

5. Рекомендувати при вивченні історії старообрядництва і єдиновір'я в духовних навчальних закладах Руської Православної Церкви керуватися духом християнської любові і прагненням до подолання існуючих поділів.

Патріархія.ги