Мощі бєлгородського архієрея священномученика Никодима (Кононова) 31 травня були хресним ходом перенесли до місця їх знаходження у Свято-Троїцький храм Бєлгорода.

Саме на цьому місці знаходився зруйнований більшовиками Свято-Троїцький кафедральний собор, де майже століття тому ніс своє архіпастирське служіння єпископ Никодим. Тепер знайдені на цьому місці при розкопках святі мощі постійно перебуватимуть у храмі Святої Живоначальної Трійці.

Відео дня

Урочистості розпочалися з хресного ходу зі Спасо-Преображенського кафедрального собору. Участь у ньому взяли благочинні та духовенство Бєлгородської митрополії, а також безліч бєлгородців. Очолили ходу митрополит Бєлгородський і Старооскольський Іоанн і єпископ Губкінський і Грайворонський Софроній. Рушив хресний хід до нещодавно відкритої будівлі Бєлгородської митрополії, біля входу в яку архієреї та духовенство звершили Божественну літургію.

На малому вході, згідно з Указом Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, за увагу до місіонерської праці і ревного пастирського душеопікунства протоієрей Димитрій Лук'янов був удостоєний права носіння палиці.

Звертаючись з вітальним словом до вірних, митрополит Бєлгородський і Старооскольський Іоанн, зокрема, сказав: «Незважаючи на всі перешкоди, тут почали розкопки перед будівництвом будівлі Бєлгородської митрополії. Промислом Божим, нам були явлені святі мощі нашого єпископа новомученика Никодима. Ця подія була вінцем тих духовних пошуків, які впродовж XX і початку XXI століття духовенство і миряни духовно готували. У цьому сенс таємниці Божої, коли Господь являє нам чудеса - а набуття святих мощей інакше не назвеш - у важкі часи для нашого зміцнення. І перенесення його мощей до місця їх набуття саме сьогодні теж невипадково. Завтра, 1 червня, ми з вами будемо відзначати свято Собору новомучеників і сповідників землі Бєлгородської. Ці люди взяли свою мученицьку смерть за віру, за правду».

Митрополит Іоанн нагадав, що це свято означає для нього: «Коли мене нарікали на єпископа Бєлгородського, я висловив надію на те, що святитель Никодим все-таки буде прославлений. І Господь сподобив мене, будучи архієреєм на Бєлгородській кафедрі брати участь у набутті і прославленні його святих мощів». На закінчення владика Іоанн привітав усіх з історичною подією.

Участь в урочистостях взяли губернатор Бєлгородської області Євген Савченко, голова обласної Думи Іван Кулабухов, мер Бєлгорода Сергій Боженов, члени уряду регіону.

По закінченні богослужіння біля раки з мощами святого була прочитана молитва, в якій віруючі просили у священномученика Никодима предстательства перед Господом про Святе Білогір'я та його мешканців. Відтепер рака з мощами єпископа Никодима перебуватиме у Свято-Троїцькому храмі. Храм відкритий щодня з 9.00 до 17.00, вхід зі зворотнього боку будівлі.

*** У перших числах листопада 2012 року під час розкопок біля споруджуваної будівлі Бєлгородської митрополії на глибині близько півтора метрів від поверхні землі було виявлено склеп, споруджений з червоної керамічної цегли. У безпосередній близькості від склепу знаходиться скляний купол над печеркою святителя Іоасафа і викладені жовтою тротуарною плиткою обриси фундаменту колишнього Троїцького собору, що дозволило зробити висновок про те, що склеп розташований біля північної сторони храму.

У склепі було виявлено труну з останками людини в архієрейському вбранні. Більшість виявлених у похованні останків і предметів обстежені фахівцями, були проведені відповідні експертизи, які підтвердили, що знайдені мощі священномученика єпископа Бєлгородського Никодима (Кононова).

З благословення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, днем обретіння мощей вважається 2 листопада (за новим стилем).

24 березня 2013 року, у неділю 1-у Великого посту, Торжества Православ'я, раку з мощами було винесено для поклоніння віруючих, і з тих пір вона перебувала в Спасо-Преображенському кафедральному соборі. Пізніше було прийнято рішення про перенесення святих мощей до місця їх знаходження.

Білгородська єпархія РПЦ/Патріархія.ги