Архіпастирське звернення митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона УПЦ про припинення смути в Донбасі.

Ви чули, що сказано древнім: не вбивай, а хто вб'є, підпадає він судові.

А Я кажу вам, що всякий, гнівається на брата свого даремно, підлягає суду...

Відео дня

Мф. 5, 21-22

1

Дорогі брати і сестри!

Незважаючи на численні вмовляння Церкви до сторін політичного протистояння, в наш спільний Дім прийшла війна. А разом з нею з'явилися вбиті та поранені, біженці і погорільці - горе і біль на довгі роки для багатьох співвітчизників. На жаль, всі сторони нинішнього протистояння вважають свої дії правильними, але для віруючих людей ціннісним орієнтиром є одна Істина - Господь наш Ісус Христос, Який сказав, що понад усе - любов Бога до людини, а людини - до ближнього.

Тому Церква не має права підтримувати і не підтримує кого-небудь в цій смути і братовбивчій війні. Не буде Божого благословення на тих, хто порушує заповідь «Не убий!», здійснюючи Каинов гріх.

Тому Церква не має права підтримувати і не підтримує кого-небудь в цій смути і братовбивчій війні. Не буде Божого благословення на тих, хто порушує заповідь «Не убий!», здійснюючи Каинов гріх.

Сьогодні наші серця повинні наповнити євангельські слова про мир і співчуття до ближнього, а справи наші стати виконанням заповідей Господніх. Порушує закон Божий через збройне протистояння, гнів, брехливу пропаганду, осуд, немилосердя - прирікає себе на Суд Божий. Якими б благородними цілями не виправдовували себе сторони конфлікту, сльози матерів і дітей, скорбота старих волають до Неба про совершающемся гріх братовбивства.

Сьогодні у всіх храмах Донеччини ми молимося про мир в нашому краї, про примноження любові в серцях людських, про припинення братовбивчої смути, про упокій загиблих і про швидке зцілення поранених. Ми звертаємося до всіх людей доброї волі з вимогою докласти всіх зусиль для припинення ескалації конфлікту. Всім, хто хрещений і вважає себе дитиною Божою,Архіпастирське звернення митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона про припинення смути в Донбасі: почати з себе, молитвою і строгим постом перемагаючи в собі терен, ненависті і ворожнечі, оселилося в душі. Пам'ятайте про відповідальність перед Богом у Вічності за скоєне в цьому житті!

Звертаюся до пастви Донбасу: не впадайте в зневіру і відчай, не піддавайтеся на численні провокації, підсильте молитву і піст, підтримуйте один одного, бережіть життя своїх дітей, рідних і близьких.

Вірю, що Бог почує нашу спільну молитву і світ знову запанує в нашому краї!

Боже благословення і Покрив Пресвятої Богородиці нехай буде з усіма нами!

Божою милістю смиренний Іларіон,

митрополит Донецький і Маріупольський

31 травня 2014 р., град Донецьк