«Всі допомагають, як можуть і чим можуть, розміщують людей у себе вдома. - Повідомляє з Белграда сестра милосердя, працівник сектору з організації допомоги в НС Синодального відділу з благодійності Руської Православної Церкви Поліна Юферєва, яка вилетіла в Сербію у складі делегації РПЦ, - Населення активно бере участь у допомозі, люди жертвують кошти через смс. На допомогу прийшли 12 тисяч добровольців, які побудували дамбу в Белграді. У місті багато евакуйованих, але вони забезпечені всім необхідним».

Однак, за даними Поліни Юферевої, далеко не всіх ще вдалося евакуювати із затоплених районів. За її словами, перш за все, допомога потрібна тим, хто залишається у важкодоступних місцях. Співробітники Синодального відділу з благодійності планують закупити в Белграді гуманітарну допомогу, і, як тільки з'явиться можливість, намагатимуться виїхати з нею в затоплені райони.

Нагадаємо, Святіший Патріарх Сербський Іриней звернувся до всіх віруючих із закликом організувати при храмах Сербської Православної Церкви збір допомоги для постраждалих. За його словами, Сербію чекають довгі місяці відновлення після руйнувань, завданих стихією.

Відео дня

17 травня подвір'я Руської Православної Церкви в Белграді оголосило збір гуманітарної допомоги для людей із затоплених районів. Вже зібрано значну кількість продуктів і дитячого одягу. Даний вантаж буде спрямований постраждалим на території Валевської єпархії. Посольство Російської Федерації в Сербії надасть транспорт для доставки вантажу за призначенням.

У Республіці Сербія оголошена надзвичайна ситуація у зв'язку з великомасштабним повенем в країні. Затоплено багато населених пунктів, включаючи і деякі міста. Кількість загиблих досягла 20 осіб, однак влада не виключає, що ця цифра буде зростати. Евакуйовано понад 30 тисяч осіб. В країні затоплено понад 2,2 тисячі об'єктів, понад 1,7 тисячі завдано збитків, пошкоджено 3 тисячі кілометрів автодоріг.

Синодальний інформаційний відділ Московського Патріархату