1

ЗВЕРНЕННЯ

ЄПИСКОПА ЛЬВІВСЬКОГО І ГАЛИЦЬКОГО ФІЛАРЕТА

ДО ВСЕЧЕСНОГО ДУХОВЕНСТВА,

Відео дня

БОГОЛЮБИВОГО ЧЕРНЕЦТВА І ВСІХ ВІРНИХ ЧАД

ЛЬВІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Всечесні отці, дорогі брати та сестри!

Всі ми з вами останнім часом є свідками буремних і неоднозначних подій – подій, які стали переломним етапом історії української нації. Велич чи грандіозність цього періоду життя українців визначати не нам – про це напишуть і дадуть свою оцінку майбутні покоління. Нам з вами випала інша місія – плакати з матерями, які втратили синів та знаходити слова, які б втішили і примирили ворогуючих синів одного народу. І в цьому процесі на Церкву падає особлива місія, оскільки Церква Христова має великий досвід, який може часто убезпечити людство від помилок, які вже мали місце в історії. Сьогодні ми спостерігаємо саме за такими подіями, які Церква пережила вже не один раз і свідчить про ту правду, яка мусить взяти верх у боротьбі темряви зі Світлом у серцях людей.

Тому, вважаючи своїм пастирським обов’язком, мушу звернутися до всіх вірних галичан із закликом відгородити себе від провокаційної інформації та усвідомити свою значимість у житті суспільства, свою соціальну роль, яку благословив нам нести протягом земного життя Творець. Усі ми є по природі громадянами Небесної Батьківщини, проте земне життя – це те осля, на якому ми повинні повернутися до своєї Вічної Батьківщини. Немає у Господа нічого випадкового і наше життя у конкретному регіоні чи країні теж не може бути випадковим. Все у Господа закономірно та ідеально!

Спостерігаючи за сльозами матерів, дружин та дітей померлих українців, кількість котрих щодня зростає, серце обливається кров’ю, коли чуєш заклики певних сил не приходити на вибори 25 травня. Невже мало крові пролилось на нашій землі, щоб люди усвідомили відповідальність за власні вчинки? Наш вибір, який ми мусимо зробити, як чесні і дисципліновані громадяни, мусить покласти край хаосу, який чиниться сьогодні. Ми не маємо права нехтувати своїм правом, хоча б задля того, щоб не допустити війни, кровопролиття – адже лише за умови того, що українці візьмуть на себе відповідальність і засвідчать своє волевиявлення, Україна зможе продовжити своє існування як суверенна держава.

Ми раз і назавжди мусимо зрозуміти, що не маємо права продавати чи нехтувати своїм голосом – оскільки кожен з нас мусить нести відповідальність за дане право і перед Богом, і перед нашими дітьми, і перед історією. Події останніх місяців явно засвідчили ті проблеми нашого суспільства, які і призвели до такої великої трагедії. Більше на помилку у нас немає права! Лише після чесних і справедливих виборів ми можемо сподіватися, що всім нам вдасться збудувати нову Україну!

В той самий час, вважаю за доцільне звернутися до кандидатів у Президенти України – ваші слова сьогодні мусять стати дійсністю завтра. Також важлива сьогодні свідомість членів виборчих комісій всіх рівнів – нехай же ніхто із вас не посміє взяти на себе великий гріх перед Богом і людьми – фальсифікацію виборів!

Всі жертви, які поніс наш народ останнім часом – наслідок нашого бездумного і безвідповідального відношення до своїх громадянських обов’язків. Тільки усвідомивши це, ми можемо дерзнути просити у Господа прощення та благословення на подолання суспільно-політичної кризи в нашій Державі. Тому закликаю усіх зі страхом Божим віднестися до важливого для всього народу кроку. Будьмо вірними хоча б в малому та відповідальними перед своєю совістю та оточуючими нас людьми.

+ ФІЛАРЕТ, єпископ Львівський і Галицький

17 травня 2014 року