10 травня в Дніпропетровську пройшли урочистості, присвячені 75-річчю від дня народження керуючого Дніпропетровською єпархією митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея.

Ювілейні заходи очолив Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій.

Відео дня

В аеропорту його зустрічали митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, вікарій Дніпропетровської єпархії єпископ Новомосковський Євлогій і духовенство єпархії. З боку влади – міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко та перший заступник голови облдержадміністрації Анатолій Крупський.

У Свято-Троїцькому кафедральному соборі митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію.

Його Високопреосвященству співслужили: митрополити Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, Харківський і Богодухівський Онуфрій, архієпископи Криворізький і Нікопольський Єфрем, Городницький Олександр – вікарій Київської єпархії, єпископ Новомосковський Євлогій – вікарій Дніпропетровської єпархії, а також духовенство Дніпропетровської, Криворізької та Дніпродзержинської єпархій.

На малому вході за заслуги перед Православною Церквою та з нагоди 75-річчя від дня народження, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, митрополит Іриней був нагороджений правом носіння другої панагії.

Наприкінці богослужіння до ювіляра з вітальним словом звернувся Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри, який передав Первосвятительське благословення Блаженнішого Митрополита Володимира. Від імені Його Блаженства він побажав достатку дарів Святого Духа, щоб у кріпості сил, невичерпній духовній радості й бадьорості далі здійснювати архіпастирське служіння на благо Церкви і на спасіння народу Божого.

Також ювіляра привітали: архіпастирі, вищі посадові особи області та міста, керівники державних органів, представники громадських об’єднань, священнослужителі та парафіяни.

З відповідним словом до Місцеблюстителя звернувся керуючий Дніпропетровської кафедри і на згадку про відвідини єпархії та богослужіння у Свято-Троїцькому соборі владика Іриней підніс Його Високопреосвященству ікону Пресвятої Трійці.

Кожен учасник богослужіння в кафедральному соборі отримав на знак архіпастирського благословення митрополита Іринея образок Корецької ікони Божої Матері «Споручниця грішних» .

Після богослужіння в адміністративному центрі Дніпропетровського єпархіального управління з нагоди 75-річчя від дня народження митрополита Іринея відбувся святковий прийом і концерт.

Під час свого візиту до Дніпропетровська Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри митрополит Онуфрій відвідав Дніпропетровське єпархіальне управління, де владика Іриней провів екскурсію по будівлі єпархії, ознайомив з роботою відомчих служб та єпархіальних відділів. Також митрополит Онуфрій відвідав домовий храм на честь священномученика Іринея, єпископа Ліонського та єпархіальний музей, двері якого для відвідувачів будуть відкриті найближчим часом.

church.ua