Велике освячення Князь-Володимирського собору - усипальниці адміралів - звершено напередодні Дня перемоги, 8 травня. Чин освячення та Божественну літургію очолив митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, якому співслужили митрополит Феодосійський і Керченський Платон, єпископ Джанкойський і Роздольненський Аліпій, єпископ Балтійський Серафим та сонм духовенства.

На малому вході митрополит Лазар з благословення Блаженнійшого Володимира, митрополита Київського і всієї України вручив церковні нагороди за старанні труди на благо Української Православної Церкви настоятелю Покровського собору Севастополя протоієрею Євгену Шунькину і настоятелю Князь-Володимирського собору - усипальниці адміралів протоієрею Олексію Тупикову (орден святителя Феодосія Чернігівського).

Відео дня

Після закінчення богослужіння митрополит Лазар нагадав присутнім слова Херсонського святителя:

«160 років тому святитель Інокентій (Борисов), архієпископ Херсонський і Таврійський, вважаючи заснування собору в ім'я рівноапостольного князя Володимира, виголосив знаменні пророчі слова: «Скоріше не залишиться в тутешніх горах каменя на камені, ніж що-небудь заступить тут місце Хреста Христового». На долю цього святого храму випало безліч випробувань. Природні, соціальні, військові бурі і знегоди, залишивши на соборних стінах численні рани, все ж не змогли похитнути його основу, а встановлений на куполі Хрест вже більше ста років благословляє і зберігає Богоспасаємий град Севастополь».

Величний храм, спочатку задуманий як пам'ятник Хрещення святого рівноапостольного князя Володимира на Херсонесі, Божим Промислом став пам'ятником доблесті православного воїнства.

«Розпочата два з половиною роки тому справа відновлення Князь-Володимирського собору - усипальниці адміралів здійснювалося по милості Божої і, незважаючи на багато труднощів, нині завершилася великим освяченням - тим більш знаменним, що це відбулося напередодні Дня Перемоги і сімдесятиріччя звільнення Севастополя від фашистських загарбників.

Сердечно вітаю всіх з цим чудовим днем і радію, що мав можливість разом з вами звершити освячення цього храму», - сказав владика у своєму вітанні.

hersones.org