1

10 травня, напередодні дня пам'яті Собору новомучеників, що в Бутові постраждали, який святкується щорічно в 4-у суботу після Пасхи, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію під відкритим небом поблизухраму Новомучеників і сповідників Церкви Руської на Бутовському полігоні — місці масових розстрілів і поховання жертв політичних репресій, у тому числі багатьох священнослужителів і мирян, прославлених нині в сонмі новомучеників.

За Літургією молилися настоятельки й насельниці жіночих монастирів, паломники з Москви й Московської області; Серед молільників був голова Соціалістичної народної партії Чорногорії Срджан Міліч, який прибув до Росії з офіційним візитом на урочистості з нагоди Дня Перемоги.

Співав хор Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету (регент — Т.І. Корольова).

Відео дня

За сугубою єктенією прозвучали прохання про упокоєння душ «приснопам'ятних рабів Божих, що за віру й правду в роки лихоліття й гоніння на Церкву Христову страшних страждань і катувань зазнали і на цьому місці життя свої мученицьки поклали архіпастирі, пастирі, чернецтво й миряни, їх же імена Ти Сам, Господи, вєсі».

Проповідь перед причастям виголосив єпископ Серпуховський Роман.

Після причастя відбулася коротка бесіда Святішого Патріарха Кирила зі Срджаном Мілічем. Предстоятель привітав гостя з Чорногорії, особливо відзначивши важливість збереження єдності Церкви в Чорногорії для процвітання чорногорського народу.

Після завершення Літургії Предстоятель Руської Церкви звершив молебень святим новомученикам і сповідникам Церкви Руської та заупокійну літію про всіх, хто загинув і похований на Бутовському полігоні.

Настоятель храму на Бутовському полігоні протоієрей Кирил Каледа звернувся зі словом привітання до Святішого Владики і підніс Його Святості пасхальні облачення — єпитрахиль, поручі, омофор.

Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі