Архиепископ Горловский и Славянский Митрофан. Фото - сайт Горловской и Славянской епархии УПЦ

Слово архієпископа Горлівського і Слов'янського Митрофана після панахиди за загиблими в роки Великої Вітчизняної війни в День Перемоги 9 травня в місті Горлівка.

Ваші высокопреподобия, всечесні отці, брати і сестри, дорогі городяни!

Всіх вас від усієї душі вітаю зі святом Світлого Христового Воскресіння і великим святом - Днем Перемоги!

Відео дня

Цей день по-особливому ми святкуємо кожен рік. А цей рік, напевно, назавжди залишиться в нашому житті і в нашій пам'яті. Ми ніколи не думали, що, святкуючи День Перемоги і згадуючи, що було колись, у минулі роки, ми те ж саме будемо бачити в день сьогоднішній.

Церква Христова вшановує пам'ять всіх вождів і воїнів, на полі брані за віру і Вітчизну живіт свій поклали, усіх, хто виконав заповідь: «Немає більше від тієї любові, якщо хто душу свою покладе за други своя».

І в усі часи, а особливо в такі тяжкі часи, часи братовбивчіх конфліктів, служіння Церкви було служінням миротворчців. І це не означає, що потрібно стояти ззаду з білим прапором і чекати, хто переможе, для того щоб притулитися до сторонни. Миротворче служіння - це значить бути між тими, хто готовий стріляти один в одного.

Миротворче служіння полягає в тому, щоб говорити і тій, і іншій стороні слово правди - правди Христової, не людської, а Божої. І бути готовим до того, що в тебе можуть вистрілити і з того, і з іншого боку, і не відчувати при цьому страху. Тому що Бог не в силі, а в правді. А правда сильніше всякого зла, сильніше всякої неправди.

А в чому ж ця правда сьогодні, коли ми святкуємо пам'ять тих, хто своїм трудом і подвигом створив умови для мирного життя? Правда в тому, що добро не вимагає, щоб йому допомагало зло. Правда в тому, що для того, щоб любити свою Батьківщину, свою сім'ю, своїх рідних і близьких, не треба когось ненавидіти. Правда полягає в тому, що брат не повинен піднімати руку на брата, і треба вміти говорити, а не стріляти один в одного.

Правда полягає в тому, що, вміючи відстоювати свою правду і свої позиції, при цьому не треба ображати і принижувати іншу людину, вп'ятьох нападати на одного і таким чином виправдовувати себе, мовляв, що я захищаю. Правда полягає в тому, що не потрібно зло для того, щоб підтримувати добро. Добро завжди переможе зло. Але якщо воно з'єднається зі злом, якщо буде користуватися його послугами, воно перестане бути добром. Правда полягає в тому, що і руки, і душа, і серце повинні бути чистими і не повинні оскверняться гріхом і неправдою.

Дай Бог, щоб ми всі згадали про те, ким були наші батьки і діди. Вони були одним народом. У них була світла ідея, і вони готові були життя своє віддати за іншого, за свого брата, а не забрати у нього це життя заради якихось особистих цілей. Дай Бог, щоб ми були на них схожі, щоб їх приклад і їх подвиг, який завжди об'єднував, який завжди надихав, допоміг нам подолати цей важкий час. Щоб ми всі були разом, і завжди могли єдиними устами і єдиним серцем вимовляти ті слова, які ми повинні вимовляти в день Світлого Христового Воскресіння, в День Перемоги: «Радістю одне одного обіймемо! Христос воскрес!»