Скульптура Давида роботи Мікеланджело може звалитися із-за мікротріщин в мармурі, повідомляється в звіті експертів Італійської національної дослідницької ради і Флорентійського університету. Експерименти з десятисантиметровою реплікою статуї в центрифузі показали, що при збереженні умов експлуатації падіння Давида неминуче.

Нові мікротріщини виникають у лівій нозі і пні, на який спирається права нога статуї, з-за зміщеного центру ваги і низької якості мармуру. Щиколотки Давида занадто тонкі, щоб надійно нести вагу скульптури, 5572 кілограма. Руйнування мармуру сприяють невеликі землетруси, які постійно відбуваються у Флоренції, і вібрації від дорожнього руху. Для порятунку статуї експерти пропонують перенести її в надійно захищене від вібрацій приміщення за межами Флоренції.

Скульптура Давида була встановлена на площі Синьорії перед палаццо Веккьо у Флоренції в 1504 році. Тріщини в скульптурі були помічені ще в середині XIX століття. Для збереження Давида перенесли до зали Академії мистецтв у 1873 році, а на площі встановили копію. Давид Мікеланджело - сама копируема статуя в світі. Гіпсова копія Давида є в ДМОМ в Москві.

Відео дня

Седмиця