Б

Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил виступив із заявою у зв'язку з новим загостренням громадянського протистояння в Україні.

В Україні знову ллється кров. Зіткнення в Донецькій області і трагічні події в Одесі призвели до загибелі десятків людей, до подальшої дестабілізації ситуації в країні. Багато людей переживають відчай, побоюються за своє життя і життя близьких.

У ці важкі часи моє серце з Україною, з кожним її сином і дочкою, які переживають біль, скорботу, здивування, обурення, відчай. Молюся за упокоєння всіх жертв кровопролиття, за порятунок життів постраждалих, за якнайшвидше одужання поранених. Палка моя молитва — і про зцілення країни, про примирення ворожнечі, про те, щоб більш не була пролита кров і щоб насильство назавжди припинилося.

Відео дня

Відповідальність за те, що відбувається нині, лягає насамперед на тих, хто замість діалогу вдається до насильства. Особливу занепокоєність викликає застосування в громадянському протистоянні важкої військової техніки. Причиною застосування сили нерідко стає прихильність до політичного радикалізму, заперечення за громадянами права висловлювати свої переконання.

В умовах сучасної України не може оголошуватися єдино можливою і загальнообов'язковою лише одна з політичних позицій. Це є згубним для країни. Переконаний, що від спроб затвердити свою точку зору силою слід відмовитися раз і назавжди. Закликаю всі сторони утримуватися від застосування зброї, вирішувати всі питання шляхом переговорів. У короткостроковій перспективі Україні потрібне принаймні перемир'я, у довгостроковій — міцний і невід'ємний мир.

Україна може зцілитися і йти шляхом творення гідного життя своїх громадян, лише будучи спільним домом для людей різних політичних переконань, які багато в чому відрізняються один від одного. Альтернативи діалогу немає. Необхідно, поки ще є така можливість, почути один одного і постаратися не тільки розв'язати нинішні протиріччя, а й оновити вірність християнським духовним і моральним цінностям, які сформували народ України, збагатили його мудрістю і правдолюбством. Вірю: саме ці цінності допоможуть сьогодні знайти шлях до миру і справедливості, без яких немислимим є гідне майбутнє країни.

Боже великий, єдиний! Русь-Україну храни!

patriarchia.ru