Голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Української православної церкви (УПЦ) архієпископ Митрофан виключає можливість відділення УПЦ від Московського патріархату і приєднання її до Української православної церкви Київського патріархату.

"Якщо ми приєднаємося до Київського патріархату, то автоматично стаємо розкольниками, ми втрачаємо можливості молитовного, євхаристійного спілкування зі всім православним світом. І тому ми ніколи не підемо на ці умови, які пропонує Київський патріархат, запрошуючи нас з'єднатися з ними, відмовлятися від Московського патріархату, - нібито цим вирішиться ця проблема розколу. Так вона ніколи не вирішиться - вона ще, навпаки, посилиться", - сказав архієпископ Митрофан у інтерв'ю, опублікованому на сайті Луганської єпархії.

Відео дня

Він нагадав, що предстоятелі та представники всіх помісних Православних церков, збори яких відбулися 5-9 березня в Стамбулі, у своєму зверненні до віруючих "чітко і ясно" сказали про те, що "шкодують, що частина віруючих в Україні перебуває поза спасительною огорожею Церкви, тобто в розколі", і закликали їх до "повернення в лоно канонічної Церкви".

"Не всі, на жаль, представники Київського патріархату, Автокефальної церкви сприймають ці слова, вважаючи, що ці слова є якимось чином образливими для них", - додав представник УПЦ.

Як повідомляв УНІАН, Священний Синод УПЦ Московського патріархату 24 лютого постановив створити комісію для діалогу з УПЦ КП і УАПЦ, яку очолив архієпископ Луганський і Алчевський Митрофан.

РИА Новости