Митрополит Антоний

Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) дав церковну оцінку заворушень, що відбуваються на Сході України. Про це він повідомив вінтерв'ю "УНІАН-Релігії".

"Наша церква неодноразово заявляла про те, що виступає за територіальну цілісність України. І сьогодні ми однозначно засуджуємо спроби відірвати від України її території і включити їх до складу інших держав. Тому хвилювання в Харкові, Донецьку і Луганську нас дуже сильно турбують. Ми бачимо в них реальну загрозу для нашої держави. Ми молимося, щоб у наших державних мужів вистачило мудрості запобігти цій загрозі без застосування військової сили", - сказав митрополит Антоній.

Відповідаючи на питання по кримських єпархіях УПЦ, владика Антоній повідомив, що наразі статус єпархій залишається колишнім, однак "поки ми не розуміємо, яким чином буде влаштоване церковне життя в Криму".

Відео дня

"Керівництво цих єпархій не висловлювало прагнення вийти з підпорядкування церковного керівництва в Києві. Священний синод Руської православної церкви також не прийняв жодних рішень про зміну статусу цих єпархій", - пояснив керуючий справами УПЦ.

Водночас митрополит висловився про діалог з Українською Православною Церквою Київського Патріархату.

"Головне завдання - дійсно об'єднати всіх православних в одну Церкву", однак "процес повинен проходити на підставі канонічних норм і без всякого втручання політичних сил", - сказав владика.

Разом з тим, за його словами, "сьогодні серед єпископів, духовенства і мирян УПЦ немає єдиної думки щодо питання автокефалії. Є ті, хто підтримує таку перспективу, потрібно сказати, що їх меншість, але є і ті, хто виступає проти, а це - переважна більшість".

Щодо відкриття в Україні паралельних структур Константинопольського Патріархату митрополит Антоній вважає, що це не вирішить проблем, а "може лише посилити протиріччя в українському православ'ї".