9 квітня в Києво-Печерській Лаврі відбулася Координаційна рада Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви. Зібралися представники з єпархій та співробітники СІПВ УПЦ.

У рамках засідання відбулася зустріч учасників Координаційної ради з Місцеблюстителем Київської Митрополичої кафедри митрополитом Чернівецьким і Буковинським Онуфрієм.

Відео дня

Владика тепло привітав православних журналістів, відзначивши, наскільки важливим є їхнє служіння, а також – власний приклад.

«Дуже важливою є та справа, яку ви робите для зовнішнього світу, - зазначив зокрема Місцеблюститель. - Тому що світ живе своїми ідеями, своїми уявленнями про Церкву, і часто ці уявлення не відповідають дійсності.

Тому робіть те, що ви робите, щоб люди мали правильне уявлення про Церкву, про її життя.

Сьогодні світ можна порівняти з холодним океаном. Інформація несе людей, як холодний океан, вимиває з людини, образно говорячи, і мінерали добрі, і корисні речовини. І ви в цьому океані маєте бути теплою течією, гольфстрімом.

Це не так просто робити, але ми повинні трудитися, наскільки нам Господь дає можливість. Ми повинні вносити теплу течію у цей потік інформації, який збиває людину, і багато людей просто його не витримують. Ми повинні нести те, що людині допоможе хоч трошки зігрітися.

Як це робити? Це вже є свої форми, прийоми, підходи. Але наша інформація повинна бути такою, щоб людині у доступній, зрозумілій для неї формі піднести ідею про вічне життя, яке Господь приготував для кожного. Щоб людина зрозуміла, що земний шлях – це тільки початок, а кінця життю немає, просто змінюється форма: спочатку життя земне, потім – небесне.

А вже як це донести до людей, ви маєте знайти форми, тому що різна публіка має різний спосіб мислення. Наприклад, зустрічаємося ми з медиками, в них — своя форма висловлення думки, підходу до людей, навіть своя мова спілкування. В інженерних середовищах – своя мова.

Треба молитися Богу і просити, щоб для кожного знайти те слово, яке допоможе йому зрозуміти загальну нашу мету, що стоїть перед усіма людьми – досягнення вічного спасіння.

Православіє в Україні

Фото священика Максима Брусники