Дії греко-католиків в Україні серйозно ускладнили поточний діалог між православ'ям та католицтвом і стали перешкодою для можливої зустрічі Папи Римського і патріарха Московського і всієї Русі. Про це сказав в інтерв'ю американській газеті National Catholic Register голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків (ВЗЦЗ) РПЦ митрополит Іларіон, повідомляє сайт відділу.

"Ще минулої осені мені здавалося, що сторони готові до того, щоб почати готувати зустріч. Але події на Україні дуже суттєво відкинули нас назад. Це пов'язано, в першу чергу, з діями греко-католиків", - сказав митрополит Іларіон.

"У нинішньому громадянському протистоянні греко-католики відразу ж зайняли позицію однієї з сторін, увійшли в активну взаємодію з розкольниками. Глава УГКЦ спільно з главою так званого Київського патріархату ходив по кабінетах держдепартаменту США, закликаючи американську владу втрутитися в ситуацію та навести порядок в Україні", - пояснив представник Російської православної церкви.

Відео дня

Митрополит також нагадав, що "за допомогою світської влади уніати протягом багатьох століть діяли на шкоду православної церкви, захоплюючи православні храми і монастирі, звертаючи в католицтво простий народ, гноблячи православне духовенство. Так було в Польсько-литовському князівстві після Берестейської унії 1596 року, так було і на рубежі 1980-90-х років у Західній Україні".

"У Ватикані нам кажуть, що на дії греко-католиків вплинути не можуть, оскільки ті володіють автономією. Але і відмежуватися від цих дій Ватикан не хоче", - зазначив він.

Тим не менш, в Російській церкві не втрачають надію на те, що відносини між православними і католиками нормалізуються", так як між Церквами є "взаєморозуміння в питаннях соціальної та економічної етики, традиційної моральності і інших тим сучасного суспільства".

Митрополит Іларіон визнав, що "сьогодні існує реальна зацікавленість обох сторін у продуктивному розвитку двостороннього діалогу", то зустріч предстоятелів Руської православної і Римо-католицької церков "цілком можлива, але потребує ретельної підготовки". "Не бачу, чому б вона не могла здійснитися при папі Франциску", - сказав глава ВЗЦЗ.

ИТАР-ТАСС