Ми, глави і представники традиційних релігійних громад Росії, висловлюємо глибоку занепокоєність у зв'язку з подіями, що відбуваються в Україні. Український і російський народи об'єднані багатовіковою спільною історією, нерозривними духовними, культурними і родинними зв'язками. Наші братські народи повинні дбайливо охороняти цю спільність і працювати над її розвитком. Ми рішуче засуджуємо розпалювання міжетнічних конфліктів, отримання політичних дивідендів із страждань людей.

Сподіваємося, що нікому і ніколи не вдасться перетворити Україну у ворожу Росії державу. Також переконані, що мудрий і волелюбний народ України повинен зберегти право самостійного вибору свого історичного шляху, своїх цінностей, які не відірвати від багатовікової історії, своїх моральних норм, своєї моделі розподілу економіки, суспільного і державного життя. Важливо зберегти і загальний культурний, духовний простір авраамічних релігій.

Поважаючи право усіх жителів України і різних суспільних груп на вільний вибір шляху свого розвитку, ми звертаємося із закликом зробити все можливе для мирного і взаємоприйнятного вирішення існуючих суперечок і розбіжностей. Ми вважаємо неприпустимим будь-яку дискримінацію за мовною, етнічною, релігійною чи політичною ознакою. Тільки визнання всього обсягу законних прав різних етнічних, регіональних і релігійних спільнот, у тому числі права на участь у визначенні долі всієї держави, при одночасній повазі традиційних цінностей більшості народу здатне запобігти виникненню нових джерел нестабільності. Як власну рану сприймаємо загибель людей, появу біженців, підвищення в українському суспільстві рівня нетерпимості і взаємного відчуження, пригнічення деяких релігійно-громадських діячів, загрози нормальному функціонуванню монастирів, храмів, мечетей та синагог.

Відео дня

Закликаємо всіх духовних і політичних лідерів, представників інтелігенції та інших суспільних верств зробити все можливе, щоб запобігти множенню жертв і страждань, забезпечити відмову від агресивного застосування сили як інструмента вирішення виникаючих проблем. Тільки в умовах справедливого миру, який має бути заснований на взаємній згоді, народ може вільно будувати своє життя. Високо оцінюємо миротворчу діяльність православного духовенства, релігійних лідерів кримських татар, мусульман Росії і представників низки інших релігійних громад двох країн. Готові зробити все, щоб сприяти мирному врегулюванню всіх протиріч в Україні і в її відносинах з Росією.