Дорогі брати і сестри!

Шановні співвітчизники!

Російська Федерація не лише окупувала та незаконно приєднала до себе Крим – останніми днями все частіше надходять повідомлення про концентрацію військ Росії біля українських кордонів, від Брянської області на півночі до Ростовської на півдні, а також у сепаратистських регіонах – у Криму та Придністров’ї.

Відео дня

Ворог вже напав на нашу державу, окупував частину української землі. По суті без оголошення війни керівництво Росії вже розпочало війну проти України.

Але зараз від кожного з нас залежить: або кремлівська агресія проти України на цьому буде зупинена, – або влада Росії розгорне повномасштабну війну з українським народом.

Зупинити кремлівські плани може не стільки зброя чи зовнішня допомога, скільки, найперше, сила духу і наша єдність. Якщо ми, громадяни України, належачи до різних націй, конфесій, політичних рухів, будемо єдиними, як народ, якщо як один станемо на захист української державності, незалежності, суверенітету і територіальної цілісності – ворожі плани не здійсняться.

Саме тому в цей відповідальний час я звертаюся до кожного: припиніть сварки і ворожнечу, відкладіть незгоду і особисті інтереси, не поширюйте панічних настроїв та не піддавайтеся паніці. Майбутнє єдиної Україні, нашого рідного і спільного дому, зараз важливіше, ніж будь-які питання, які розділяють нас.

Ми повинні твердо пам’ятати: «Всяке царство, що розділилося в собі, запустіє; і всяке місто чи дім, що розділилися у собі, не встоять» (Мф. 12, 25).

Кожен має ті чи інші політичні вподобання, схвалює або засуджує дії посадових осіб держави. Але якщо ми зараз заради перемоги України не відкладемо руйнівні суперечки навколо цих питань – завтра на кремлівських штиках і танках на нашу землю може прийти страшна біда війни, окупації, репресій. Тоді нинішні непорозуміння так чи інакше перестануть бути важливими.

Окремо хочу попередити кремлівське керівництво і їхніх поплічників.

Якщо ви, під будь-яким приводом, дасте наказ вашим озброєним силам знову перейти кордони України  – не важливо, у формі чи без неї, адже Бог знає правду – вся кров, пролита на українській землі, всі страждання нашого народу від війни впадуть незмивним позором і прокляттям на ваші голови, як невинна кров Авеля впала на його брата Каїна. Пам’ятайте про гнів Божий проти беззаконня і справедливий суд Його, якого ніхто не уникне.

Те саме стосується і зрадників українського народу – сепаратистів, які, як Іуда Іскаріот, шукають, щоб вигідно для себе зрадити рідну державу, дорожче продавши її супротивнику. Гнів Божий прийде і на таких.    

Дорогі брати і сестри, співвітчизники!

«Як може хто увійти в дім сильного та пограбувати його май¬но, якщо перше не зв’яже сильного?» (Мф. 12:29). Наша сила, сила України – у єднанні. Щоби захопити наш дім та відібрати нашу свободу вороги видимі та їхні натхненники – диявол і його слуги,  хочуть зв’язати нас путами брехні, пропаганди, провокацій, підступів, паніки та ворожнечі. В наших силах – не дати нашим видимим і невидимим ворогам зробити це.

На боці українського народу – правда і Бог, бо ми не бажаємо нікому зла, а лише хочемо мирно і у дружбі з сусідами жити у своєму власному домі – соборній і незалежній державі Україна. Вірю, що завдяки нашій єдності, силі духу та взаємній підтримці, з Божою допомогою разом ми гідно пройдемо всі нинішні випробування.

Нехай Господь надихає всіх нас мудрістю.

Закликаю на український народ Боже благословення!

ФІЛАРЕТ,

Патріарх Київський і всієї Руси-України

27 березня 2014 р.

WebRep
currentVote
noRating
noWeight