23 березня, після закінчення Божественної літургії, в Патріарших покоях кафедрального соборного Храму Христа Спасителя в Москві відбулася бесіда Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з першим заступником міністра внутрішніх справ, головнокомандувачем Внутрішніх військ МВС Російської Федерації генералом армії Миколою Рогожкіним.

Звертаючись до Предстоятеля Руської Православної Церкви, М.Є. Рогожкін відзначив значущість духовного окормлення воїнів Внутрішніх військ, яким деколи доводиться ризикувати життям і здоров'ям, захищаючи свій народ. Він також повідомив, що керівництво МВС підтримує і опікає сім'ї співробітників, загиблих або постраждалих під час виконання службових обов'язків. «У нас немає покинутих, — підкреслив головнокомандувач. — Дітей влаштовуємо вчитися, дружинам матеріально допомагаємо. Так ми робимо по всіх регіонах, так будемо й надалі робити всім світом».

У слові-відповіді Святіший Патріарх Кирил подякував головнокомандувачу Внутрішніх військ за розуміння важливості духовного чинника в житті військовослужбовців.

Відео дня

Потім у Червоному залі Храму Христа Спасителя відбулася зустріч Святішого Патріарха Кирила з військовослужбовцями та ветеранами Внутрішніх військ МВС Росії.

У зустрічі взяли участь генерал армії М.Є. Рогожкін, в.о. голови Синодального відділу із взаємодії зі Збройними силами та правоохоронними органамипротоієрей Сергій Привалов, священнослужителі Руської Православної Церкви, що окормлюють воїнів Внутрішніх військ.

Святіший Патріарх Кирил звернувся до військовослужбовців зі словом:

«Поки є такі люди, як ви, буде жити Росія. Коли головним у житті людини виявляється матеріальне благополуччя, тоді вона стає дуже слабкою, нездатною вирішувати важливі завдання. Людина надломлюється і каже: "А мені що, більше всіх треба? Та й навіщо все це потрібно?" Але служба у Внутрішніх військах, служба віч-на-віч зі смертельною небезпекою не може бути продиктована прагматичними міркуваннями. Ніякою земною вигодою не можна компенсувати людське життя. Що змушувало наших воїнів захищати Батьківщину у Велику Вітчизняну війну, як і протягом всієї історії Росії? Що змушує людину і зараз підніматися в атаку і йти назустріч ворогові? І ця здатність боротися з ворогом завжди вимагає великої внутрішньої сили.

Ви дійсно є елітою наших Внутрішніх військ, і я хотів би сердечно вам подякувати. Я радий, що Внутрішні війська не кидають своїх, піклуючись про тих, хто став інвалідом, про тих, у кого виникають життєві труднощі. Дай Боже, щоб так було і надалі, бо треба відчувати плече, треба відчувати підтримку товаришів.

Я хотів би від усього серця побажати вам допомоги Божої, і особливо внутрішнього спокою і розради тим, хто постраждав, тим, хто став інвалідом. А ми будемо молитися за вас і підтримувати вас. Пам'ятайте, що Церква — ваш найближчий союзник. Церква ніколи не відступає, а якщо з нами будуть доблесні воїни, то це дорогого коштує. Давайте разом захищати нашу Вітчизну, і Бог буде з нами».

Потім Святіший Владика вручив воїнам подарунки.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі