Митрополит Софроний

Митрополит Черкаський і Канівський Софроній (Дмитрук), керуючий місцевою єпархією Української Православної Церкви (Московського Патріархату), виступив із зверненням до черкащан, які перебувають на державній службі у Росії і підтримують Президента РФ Володимира Путіна у військовій інтервенції проти України, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на черкаський сайт "Про головне".

"Історія цінує тих людей, які незалежно від обставин, місця проживання і громадянства завжди пам'ятають звідки вони походять, де їх батьківщина, де закорінений їх пуп, - зазначив митрополит Софроній. - Проте за всю свою історію Україна знала багато випадків зрад. Нікуди не поділися зрадники і в наш час. Розумію - гроші, слава, вплив, влада, а совість де? Де проявлена совість до свого народу?"

Єрарх УПЦ звернувся до представників вищого ешелону влади Росії, зокрема, до голови Ради Федерації РФ Валентині Матвієнко, яка законодавчо підтримала звернення Президента Росії про введення військ на територію України, а також до міністра культури Росії Володимира Мединського, який був одним з організаторів збору підписів серед російських діячів культури на підтримку дій Володимира Путіна в Криму.

Відео дня

"Мені соромно за вас, Валентина Матвієнко, я ж з вами зустрічався, коли ви приїжджали в Черкаси... прикро за ваших родичів, які ще живуть у Черкасах. Тут ваша школа, медучилище, повітря дніпровське - ви ж виросли на цьому, то як же змогли вчинити так підло по відношенню до свого народу, закликаючи того бандита Путіна (його не можна інакше назвати) надсилати сюди, на ваших земляків, війська? Я хотів би подивитися в очі міністра культури Росії зі Сміли (місто в Черкаській області - ред.). Яка в нього культура? Або він знає історію, знає про страждання українців? - Звернувся митрополит до колишніх земляків. - Люди добрі, схаменіться! Кому ви служите? Чому ви зрадили батьківщину, поїхали з України і будуєте щасливе життя для росіян, якої там насправді і нема. Чому не хочете будувати його для українців? Якщо ви такі розумні і ваш мозок працює більше ніж на чотири відсотки, то схаменіться. Виправте свої страшні і злочинні помилки проти свого народу, тому що Бог вам цього не пробачить!"

Нагадаємо, раніше єпископи і священики УПЦ виступили із засудженням військової інтервенції Росії в Крим. Зокрема, протоієрей Олександр Акулов від імені багатьох священиків УПЦ назвав військове вторгнення в Україну «помилковим кроком керівництва Росії». Глава «військового» відділу УПЦ митрополит Августин (Маркевич) благословив українців на захист країни від посягань російської армії. Інший архієрей УПЦ єпископ Філарет (Кучеров) виступив з відкритою заявою до Президента РФ, в якій закликав його до "стрімкого виведення військ з території України" і попередив про відповідь перед Богом за дії, які можуть призвести до братовбивчої війни між братніми православними народами. Місцеблюститель Київської кафедри УПЦ митрополит Онуфрій (Березовський) двічі прохав Россию не допустити збройного конфлікту і зробити все можливе для збереження територіальної цілісності України. У свою чергу прес-секретар Предстоятеля УПЦ, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко заявив, що, вводячи в Україну війська, Росія порушує заповіді «не вбий» і «не бажай дому ближнього твого».

У березні 2014 р. священики УПЦ приїжджали в Крим для підтримки українських моряків, яких командувач Чорноморським Флотом Росії Олександр Вітко схиляв до зради. У ці ж дні інші священики УПЦ завадили російським військам атакувати українську військову частину в Криму.

Священнослужителі УПЦ також свідчать, що кримська криза згуртувала народ України незалежно від конфесій та мови.