Священний Синод Руської Православної Церкви на своєму засіданні 19 березня засвідчив готовність зробити все можливе для відновлення братерських відносин між Росією і Україною, а також миру в Криму, заявив голова Синодального інформаційного відділу В.Легойда.

«Священний Синод наголосив на тому, що Крим був і залишається невід'ємною частиною нашої єдиної і багатонаціональної Церкви», — зазначив В.Легойда.

Відео дня

«У цей переломний момент в історії Криму Руська Православна Церква підносить палку молитву до Господа, щоб ніколи на кримській землі не пролилася братня кров, щоб Господь зберігав всіх мешканців півострова — росіян, українців, кримських татар та представників інших національностей — в мирі, благоденстві, однодумності й любові», — процитував він постанови Священного Синоду (журнал № 4), в яких висловлено переконання, що «у відносинах між братськими народами Росії та України не повинно бути питань, які вирішувалися б силою зброї, всупереч волі людей».

«Священний Синод засвідчив, що Руська Православна Церква, яка охоплює народи Росії та України, спонукувана пастирською відповідальністю, готова зробити все від неї залежне для відновлення братських, добросусідських, сповнених взаємної поваги відносин між Росією і Україною», — додав голова синодального відділу.

Священний Синод прийняв також окрему заяву, присвячену ситуації в Україні, в якій, зокрема, сказано: «Руська Православна Церква неодноразово закликала не допустити насильства, кровопролиття і братовбивчого протистояння на землі України. На жаль, уникнути трагічних подій не вдалося: загинули люди, багато хто постраждав. Тому сьогодні знову і знову закликаємо всіх, кому дорогий український народ і мир в Україні: насильство не повинно повторитися. Межі Церкви не визначаються політичними уподобаннями, етнічними відмінностями і навіть державними кордонами. Церква зберігає свою єдність, незважаючи на всі мінливі обставини. До того ж для неї є принципово важливим, чи зможуть народи історичної Русі зберегти ті цінності, на яких грунтується християнська цивілізація, цінності, що дозволили нам побудувати славне минуле і, віримо, роблять можливим гідне майбутнє».

Патріархія.ru