Предстоятелі та представники Помісних Православних Церков, присутні з 6 по 9 березня 2014 року на Фанарі (Стамбул) з метою обговорення питань підготовки Всеправославного Собору, звернулися з посланням до православних християн, представників інших конфесій, всіх людей доброї волі, висловивши підтримку мучеництву та захоплення свідченням християн на Близькому Сході, в Африці та інших регіонах планети.

«Ми згадуємо їх подвиг подвійного мучеництва: як за їх віру, так і за збереження їх історично сформованих стосунків з людьми інших релігійних переконань. Ми засуджуємо відсутність миру й стабільності, яке змушує християн покидати землю, де народився Господь наш Ісус Христос і звідки Блага вість поширилася по всьому світу», — відзначається в посланні, оприлюдненому 9 березня за богослужінням у Георгіївському кафедральному соборі в резиденції Константинопольського Патріарха на Фанарі.

Висловлюючи співчуття всім жертвам трагедії в Сирії, Предстоятелі Православних Церков виступили із засудженням всіх видів тероризму та дифамації релігії. «Викрадення митрополитів Павла та Івана, інших священнослужителів, а також черниць обителі святої Фекли в Маалюлі глибоко ранить нас, — йдеться в посланні, — і ми вимагаємо їх негайного звільнення».

Відео дня

Звертаючись до всіх учасників конфлікту, Предстоятелі Православних Церков виступили з вимогою негайного припинення військових дій, звільнення полонених і відновлення миру за допомогою переговорів.

«Християни Близького Сходу — закваска миру. Мир для всіх людей забезпечить мир і для християн», — засвідчили Предстоятелі Православних Церков. Вони висловили підтримку Антіохійському Патріархату в його духовному та гуманітарному служінні, зусиллях з відновлення зруйнованого та повернення біженців.

Патріархія.ru