9 березня о 12.00 у галереї «Соборній» Духовно-просвітницького центру УПЦ відбудеться відкриття виставки ікон «Торжество Православ’я».

Як відомо, встановлення свята Торжества Православ’я пов'язано з подіями Константинопольського собору 843 року, скликаного імператрицею Феодорою для відновлення іконошанування у Візантійській імперіі.

Відео дня

Учасники виставки: Іконописна школа-майстерня при Харківській духовній семінарії

Іконописна школа почала своє існування з благословення о. Валентина в храмі св. ап. Петра і Павла, як іконописні курси для прихожан храму. Інтерес до іконописного справі привів на курси учнів і випускників мистецьких закладів Харкова.

Із зростанням кількості слухачів курсів виникла необхідність відкриття іконописної школи в Харкові, де глибше викладалися б основи іконописного мистецтва і богослов'я. З благословення Митрополита Харківського і Богодухівського Никодима іконописна школа перейшла під заступництво Харківської єпархії та Свято-Покровського монастиря в будівлю Харківської духовної семінарії.

У 2012 році Харківська іконописна школа відзначила свій 10-річний ювілей.

В даний час в іконописній школі навчається більше 50 чоловік. Вивчаючи богословські предмети, підвищуючи духовний рівень і вивчаючи роботи древніх майстрів, вони постійно підвищують рівень іконописних робіт.

Іконописне відділення Полтавської місіонерської духовної семінарії

Відкриття у червні 2006 року при Полтавській місіонерської духовної семінарії іконописного відділення дало можливість українській православної молоді стаціонарно вивчати канонічний церковний живопис. У навчальному закладі майбутні іконописці отримують знання не тільки з іконописання та історії християнського мистецтва, але також вивчають реставрацію древніх пам'яток церковного живопису, іконографію (богослов'я ікони), основи академічного малюнку та живопису, катехізис, Біблійну історію Старого і Нового Завітів, церковнослов'янську мову, літургику, місіологію, православну педагогіку і т.д. Що ж щодо основного предмету – техніки іконописання – на уроках учні вивчають канонічний живопис по репродукціях, що дає їм можливість порівнювати особливості різних іконописних шкіл і їх напрямів. Велика увага приділяється творчому підходу студентів до процесу навчання, що й забезпечує належне зростання майбутнього іконописця.

Майстерня-школа «Ассіс» (м. Вінниця)

Майстерня діє під керівництвом відомого українського іконописця Ростислава Моцпана.

Ростислав Захарович здобув освіту в Одеській міжнародній академії мистецтв. Після свого воцерковлення захопився іконописом і сьогодні є затребуваним українським майстром: під його керівництвом розписані храми в Києві, Донецьку, Вінниці та відреставровані старовинні ікони, серед яких Писаревський чудотворний образ Божої Матері.

Крім основної роботи, Ростислав Моцпан керує іконописною майстернею і викладає у дитячій студії творчого розвитку при храмі священномученика Володимира. Юні вихованці студії не раз ставали переможцями мистецьких конкурсів та фестивалів.

Студія іконопису «Соборна» (м. Київ)

З вересня минулого року при Духовно-просвітницькому центрі Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового діє іконописна студія – під керівництвом іконописця Ольги Андрєєвої учасники студії знайомляться з дивом створення ікони. Ця виставка стане дебютом для учасників студії, якого вони з нетерпінням чекали. Після завершення навчання найкращі учні матимуть можливість долучитися до розпису Кафедрального собору.

Виставка триватиме до 9 квітня за адресою:

м. Київ, Залізничне шосе, 3, Галерея «Соборна»