26 лютого  в Санкт-Петербурзі відбулося IV пленарне засідання Християнського міжконфесійного консультативного комітету країн СНД і Балтії (ХМКК) на тему «Криза сім’ї і проблема сирітства». Захід проходив в будівлі Президентської бібліотеки імені Б. М. Єльцина, в якій до революції 1917 року розташовувався Святійший Правительствующий Синод. В форумі взяли участь делегати з Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизії, Латвії, Литви, Молдови, Росії, Таджикистану, Узбекистану, України та Естонії.

Українську Православну Церкву представляв Голова Синодального відділу з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів єпископ Львівський і Галицький Філарет, а також секретар Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

Відео дня

Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон в своїй доповіді торкнувся кризи сімейних цінностей та втрати батьками відповідальності за дітей та зменшення в сім’ях любові, як основної причини сирітства. В доповіді також було підкреслене значення спільних зусиль християн по подоланню кризи сім’ї та допомоги дітям-сиротам, особливо сиротам-інвалідам.

Єпископ-помічник Мінсько-Могилівської архієпархії Римсько-Католицької Церкви Юрій Косабуцький присвятив свою доповідь висвітленню практичного досвіду конфесійної роботи в сфері захисту сім’ї та допомоги дітям-сиротам в Білорусі.

Пастор Аро Тукру, віце-декан Таліна Євангелічно-Лютеранської церкви Естонії, в своїй доповіді відзначив прихильність християн Естонії традиційному розумінню шлюбу як союзу між чоловіком та жінкою та підкреслив необхідність утвердження даного розуміння в суспільстві.

Єпископ Львівський і Галицький Філарет у своєму виступі на форумі розповів про ситуацію з опікуванням дітьми-сиротами в Україні. Зокрема, владика відзначив, що в нашій Церкві майже при кожному жіночому монастирі діють сиротинці. Також було згадано про діяльність вікарія Чернівецької єпархії єпископа Банченського Лонгіна, який всиновив більше 300 дітей. Також український архієрей розповів про державні програми по опікуванню дітьми-сиротами.

Учасники пленуму прийняли підсумкове Звернення. Також присутні на форумі не оминули своєю увагою і останні політичні події в нашій країні, у зв’язку з чим прийняли заяву про ситуацію в Україні.

Християнський міжконфесійний консультативний комітет країн СНД і Балтії (ХМКК) був організований в 1993 році для розвитку співпраці між християнами на пострадянському просторі.

church.ua