Духовенство Почаївської Свято-Успенської лаври в Тернопільській області заявляє про спробу захоплення учора одного із храмів духовного комплексу.

Як сказано в офіційній заяві Почаївської лаври, інформацію про підготовку провокації духовенство лаври отримало ще ввечері 24 лютого.

Відео дня

«Суть провокації зводилась до того, що діти та жінки, яких привезуть, повинні були зайти в один із храмів Почаївської Лаври і звідти не виходити. Далі, коли чергові попросять приїжджих звільнити храм, планувалось підняти шум, який журналісти обов’язково повинні були зафіксувати на відеоапаратуру і з відповідними коментаріями запустити в ЗМІ», – сказано в заяві.

У ній також повідомляється, що 25 лютого, аби попередити провокацію, в Лаврі масово почали збиратися люди, заблокувавши центральний вхід у монастир.

«Перед приїздом розкольників братія і православні християни створили суцільну живу стіну перед Святими ворітьми обителі, де і служили акафісти. Побачивши такі обставини, розкольники зрозуміли, що їм сьогодні не вдасться звершити задуману злочинну справу. А тому останні, помолившись біля пам’ятника Бендери, роз’їхались», – сказано в заяві Почаївської лаври.

Як повідомляв УНІАН, учора міліція спростувала інформацію про спроби захоплення Почаївської Свято-Успенської лаври і про те, що начебто невідомі вчиняють хуліганські дії поблизу та на території святині.

«Насправді жодних конфліктів та порушень громадського порядку у Почаєві не допущено», – сказано в повідомленні міліції.

Правоохоронці запевнили, що молебень активістів тернопільського Євромайдану під стінами Почаївської лаври пройшов без порушень громадського порядку.

24 лютого представники Самооборони взяли під контроль Почаївську Лавру, щоб не допустити вивозу святинь та цінностей.

Довідка УНІАН. Почаївська Свято-Успенська Лавра розташована на півночі Тернопільської області в Кременецькому районі. Усі споруди Лаври зараз відносяться до Української православної церкви Московського патріархату.