«Понад 20 років на території України відбуваються непрості політичні процеси, наслідком яких стало трагічне розділення нашої Церкви. Протягом минулих років були спроби використати політичну силу для того, щоб вирішити церковне питання в Україні. Хочу сказати сьогодні, звертаючись до всього українського народу: влада не повинна втручатися в церковні справи. Силою неможливо вирішувати церковні питання. Єдність Церкви не може бути досягнута в результаті насильницьких дій», — заявив Святіший Патріарх Кирил у слові після Літургії 23 лютого в московському храмі Михаїла Архангела в Тропарьові.

«Ніколи в історії не вдавалося силою вирішити церковні проблеми. Потрібно, щоб Церква самостійно, не спираючись ні на які зовнішні чинники, вирішувала всі ті питання, які перед нею стоять», — констатував Святіший Владика.

«І сьогодні, як і раніше, я звертаюся до братів і сестер на Україні, які перебувають у розколі, із закликом до єдності. Але не до тієї єдності, яка буде результатом зміненої політичної кон'юнктури, не до тієї єдності, яка спиратиметься на силу, а до тієї єдності, яка буде походити з щирого бажання повернутися до канонічних принципів, без яких не може жити Церква», — продовжив Патріарх Кирил.

Відео дня

«Подолання розколу завжди має йти шляхом повернення до канонічних принципів церковного буття. Тільки така єдність буде міцною і спасенною», — переконаний Святіший Владика.

«Вірю, що молитвами святих преподобних Києво-Печерських, молитвами всіх святих, що в Церкві нашій просіяли, Господь збереже Церкву в Україні і дарує українському народу силу подолати численні труднощі його духовного й матеріального стану, і насамперед — законним і праведним шляхом подолати розділення Церкви... Віримо, що духовна сила, що походить із Київської купелі Хрещення, що допомагала нам зберігати духовну єдність протягом тисячі років, і сьогодні допоможе подолати труднощі й розділення, спираючись на віру православну, на Слово Боже», — закінчив Святіший Патріарх Кирил.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі