У Києво-Печерській Лаврі відкрили пам'ятник її засновникам - преп. Антонію та Феодосію

 

Ідея створення пам'ятника належить наміснику Києво-Печерської Лаври митрополиту Вишгородському та Чорнобильському Павлу. Автором проекту є відомий український скульптор Олег Пінчук.

З ініціативою створення скульптурної споруди, присвяченої засновникам Лаври монахи звернулися до керівництва Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Відео дня

Монумент Антонію та Феодосію виконаний в стилі візантійського зодчества і являє собою триметрові бронзові фігури преподобних. Художній твір встановили на середині спуску Нижньої Лаври, утворюючого розгалуження доріг, що ведуть до Ближніх і Дальніх печер.

Це вже не перший пам'ятний знак на території монастиря, який присвячений батькам-засновникам. Ще на початку 1990-х років у ніші по центру стіни павільйону критої галереї переходу між Ближніми та Дальніми печерами була встановлена металева стела з зображенням преподобних. Також на території Дальніх печер знаходиться пам'ятник творцям слов'янської азбуки Кирилу та Мефодію, який встановили в 2008 році.

*** У далекому 1051 році Промислом Божим і чудесним велінням Цариці Небесної на одній з Київських гір була заснована Печерська обитель - місце особливого прояву милості Божої і перебування Пресвятої Богородиці, монастир, якому судилося стати духовним серцем Святої Русі.

Працями і подвигами засновників монастиря преподобних Антонія і Феодосія Печерських обитель стала не тільки Хрещальною купіллю Русі, але й перетворилася на місце, де кожна людина постає перед Богом, як перед своїм батьком, викладає Йому свої сподівання, надії, потаємні думки, сповідує Йому свої гріхи, одержує втіху і зцілення.

Багато потрудилися під час свого земного життя преподобні Антоній та Феодосій на благо братії, на благо обителі і Православної Церкви. Не залишають угодники Божі своїх чад і сьогодні.

Сайт лаври