З нагоди пам'яті Собору великих богословів і Отців Церкви - святителів Василя Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста, 12 лютого, в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври намісник монастиря митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел у співслужінні єпископа Макарівського Іларія та братії обителі у священному сані звершив Божественну літургію. 

Виклавши благословення та привітав парафіян зі святом, митрополит Павел звернувся до прочан зі словом проповіді: «Дорогі брати і сестри! Великі угодники Божі, вселенські вчителі і святителі Василій Великий, Григорій Богослов і Йоан Золотоустий жили в один час і несли своє служіння в страху й послуху Божому, наставляючи людей на рятівний шлях. Ці три світильника надзвичайно багато потрудилися для Церкви. Просвіщаючи і навчаючи народ віри Христової, подібно апостолам, в богословських працях святителі затвердили багато догматів Церкви, склали чини Божественної літургії, які протягом шістнадцяти століть відбуваються у всіх православних храмах. 

Відео дня

Дорогі брати і сестри, зважаючи на труди і подвиги великих угодників Божих, будемо молити і славити дивного у святих Бога. Бажаючи спасіння Свого Творіння, Господь у всі часи посилає нам великих пастирів та вчителів, щоб ми слухали їх голосу, тому що вони закликають нас не до себе, а до Христа, до порятунку, спрямовуючи нас на шлях, що веде до тихої пристані Царства Небесного. Святителі Христові, Василь Великий, Григорій Богослов і Іван Златоуст, моліть милостивого Бога, щоб і ми були спадкоємцями вічного спасіння!»

На завершення богослужіння перед іконою свята духовенство і миряни виконали тропар, кондак та величання святителям.

Сайт Києво-Печерської лаври