11 лютого у Відділі зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату відбулося перше засідання Організаційного комітету Руської Православної Церкви з відзначення 1000-річчя преставлення святого рівноапостольного князя Володимира.

У числі учасників засідання - керуючий справами Української православної церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Синодального відділу УПЦ у справах молоді єпископ Обухівський Іона, секретар Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ протоієрей Микола Данилевич.

Відео дня

Оргкомітет був створений Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом 20 січня нинішнього року з метою підготовки на загальноцерковному рівні ювілейних урочистостей з нагоди 1000-річчя преставлення Хрестителя Русі, яке відзначатиметься в 2015 році.

У вступному слові митрополит Волоколамський Іларіон підкреслив: «Шанування святого князя Володимира, родоначальника Святої Русі  має надзвичайно важливе значення для народів Росії, України та Білорусії в плані збереження нашої національної ідентичності, заснованої на цінностях православної християнської традиції. Воно важливе і для зміцнення єдності нашої східнослов'янської цивілізації, збереження цілісності духовного і культурного простору, сформованого за 1025 років, що минули після Хрещення Русі».

Владика звернув увагу учасників засідання на те, що розробка загальної церковної програми святкувань вимагає узгодженої роботи різних церковних установ, а також тісної взаємодії з Українською православною церквою і Білоруським Екзархатом.

Потім відбулося обговорення конкретних питань, що стосуються підготовки урочистостей на честь 1000-річчя преставлення святого рівноапостольного князя Володимира.

Служба комунікації ВЗЦЗ