Місцеве відділення МВС в громаді Плевля на півночі Чорногорії відмовило шести священикам Сербської православної церкви в реєстрації їх так званого «тимчасового перебування». Приводом для відмови священнослужителям, які несуть служіння в цій громаді, назване невиконання вимог для отримання дозволу. Виявляється, священики не надали доказ існування Сербської православної церкви в Чорногорії.

Представники МВС в Плевлі вже неодноразово відмовляли в тимчасовій реєстрації священнослужителям СПЦ, а два роки тому їм погрожували депортацією. Однак тоді розпорядження МВС було скасовано рішенням суду.

Відео дня

Захищає інтереси священиків адвокат Йосип Мічкович, який подав скаргу на останнє рішення органів внутрішніх справ і вказує на цілий ряд порушень. На думку Мічковича сама вимога надати доказ реєстрації СПЦ в Чорногорії має під собою політичне підгрунтя.

В даний час Сербська православна церква представлена в Чорногорії чотирма єпархіями. При цьому велике число священнослужителів, особливо ченців, не є уродженцями Чорногорії. Значна частина з них почали своє служіння ще до розпаду Югославії, а пізніше єдиної держави Сербії і Чорногорії, і тому не є громадянами цієї республіки. При цьому всі заяви про надання тимчасової реєстрації тощо, подані законним шляхом, нерідко роками залишаються без відповіді.

Саме питання реєстрації та статусу тимчасового перебування на підставі трудової діяльності давно перетворився на важіль тиску на духовенство СПЦ з боку чорногорської влади.

Рravoslavie.ru