У центрі італійської столиці виявлені стародавні будівельні конструкції, які могли належати храму, можливо, найдавнішому з відомих сьогодні в Римі. Як передає National Public Radio, про це розповів один з керівників розкопок, викладач Університету Мічигану Нік Терренато.

Дослідження проводилися біля підніжжя Капітолійського пагорба, поруч з церквою святого Гомобона. Близько VII століття до нашої ери в районі розкопок був закрут Тибру. Він утворював природну гавань, яку використовували торгові кораблі.

Відео дня

На думку Терренато, поруч з річкою римляни вирішили побудувати храм. У той час Рим вже торгував з такими віддаленими регіонами, як Кіпр, Лівія і Єгипет. Храм, ймовірно, був присвячений богині Фортуні. Археологи знайшли тут велику кількість вотивних приношень, зокрема, мініатюрні копії судин для пиття. Вони були присвячені богині не тутешними жителями, а іноземними торговцями, вважає Терренато.

За його словами, в давнину храми, розташовані в гаванях, служили зміцненню довіри між місцевими жителями і торговцями. «Це була своєрідна зона вільної торгівлі, і богиня, як припускається, була гарантом чесності торгівлі», - повідомив археолог.

Sedmitza