31 січня, напередодні п'ятої річниці інтронізації Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, у кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя відбувся урочистий прийом.

Перед початком прийому в Сергіївському залі соборного храму гості привітали Предстоятеля Руської Православної Церкви.

Відео дня

Його Святість вітали голова Ради Федерації ФЗ РФ В.І. Матвієнко, міністр внутрішніх справ РФ В.О. Колокольцев, міністр культури РФ В.Р. Мединський, Генеральний прокурор Російської Федерації Ю.Я. Чайка, повноважний представник Президента РФ у Центральному федеральному окрузі О.Д. Бєглов, губернатор Московської області А.Ю. Воробйов, губернатор Санкт-Петербурга Г.С. Полтавченко, перший заступник голови Ради Федерації ФЗ РФ О.П. Торшин, заступник голови Державної Думи ФЗ РФ С.В. Железняк, лідери російських політичних партій Г.А. Зюганов, В.В. Жириновський і С.М. Миронов.

Предстоятеля Руської Церкви привітали представники Адміністрації Президента та Уряду РФ, повноважні представники Президента у федеральних округах РФ, голови російських регіонів, посли ряду держав країн СНД і далекого зарубіжжя, представники громадських організацій, діячі науки й культури, благодійники, керівники ЗМІ та світські журналісти, що висвітлюють діяльність Святішого Патріарха Кирила.

Серед тих, хто вітав Святішого Владику, були представники Руської Православної Старообрядницької Церкви, Римсько-Католицької Церкви, інших християнських конфесій, мусульманських та іудейських громад і об'єднань.

На урочистому вечорі в Храмі Христа Спасителя були присутні постійні члени Священного Синоду Руської Православної Церкви, представники Помісних Православних Церков, ієрархи Руської Православної Церкви, керівники й співробітники синодальних установ Руської Православної Церкви, співробітники Московської Патріархії.

Від імені Священного Синоду та всіх присутніх Святішого Патріарха привітавмитрополит Крутицький і Коломенський Ювеналій:

«Ваша Святосте! Дозвольте від тисяч присутніх — і фізично, і подумки — на цьому прийомі, палко й сердечно привітати Вас із п'ятиріччям Патріаршої інтронізації. Хочеться нагадати, як Ви виступили після того, як були оголошені результати голосування на Помісному Соборі Руської Православної Церкви. Тоді Ви не говорили про честь, про славу. Ви говорили про щось незвичайне для простих людей. Ви говорили про хрест і сказали, що Патріарший хрест неможливо нести одній людині.

Минуло п'ять років. Зараз Вас оточують здебільшого миряни, а завтра Ви будете в оточенні єпископату, священнослужителів, рядових віруючих. Усі вони, Ваша Святосте, разом з Вами несуть Патріарший хрест. І в цьому секрет, запорука того надзвичайного успіху, якого не було в історії Руської Православної Церкви. Дай Боже, щоб слава Церкви, її благоденство, плоди Ваших Первосвятительських трудів бачили і Церква, і Вітчизна наша».

Привітання Президента Російської Федерації В.В. Путіна Його Святості передав О.Д. Бєглов. Від Ради Федерації ФЗ РФ Патріарха привітав О.П. Торшин, від Державної Думи ФЗ РФ — С.В. Железняк.

Святіший Патріарх Кирил звернувся до учасників прийому зі словами подяки:

«Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Високі представники державної влади! Дорогі отці, брати й сестри! Пані та панове!

Цілком справедливо Ви сказали, владико, що без широкої підтримки Патріарх не може здійснювати своє служіння. Напевно, будь-яка публічна людина потребує підтримки. Але підтримка, якої потребує Патріарх, — особливого характеру, особливої природи. Адже за Патріарха не потрібно голосувати на чергових виборах, йому не потрібно влаштовувати передвиборчих кампаній, тому що його обирають на термін, який визначить Сам Бог.

Так що ж означає підтримка людей? Це, насамперед, ваші молитви; це, насамперед, позитивні почуття. Своїм серцем — не стільки розумом, скільки серцем — я відчуваю саме цю підтримку. І підтримка людських сердець, пов'язана з молитвою, є найефективнішим способом підтримати руки Патріарха — можливо, в ті моменти, коли ці руки самому Патріарху здіймати до неба стає дуже важко (див. Вих. 17:11-12).

Життя Патріарха не належить йому особисто, воно взагалі не має якогось особистого виміру. Це життя віддане Церкві й народу. Це не гучні слова — просто інакше бути не може, тому що Патріарх обирається і народом, і Богом, і для того щоб відповісти на цей виклик, він повинен присвятити себе цьому служінню.

Ще раз хочу подякувати вам за підтримку — як у радісних для Патріарха, так і в сумних обставинах. Хотів би подякувати за вашу молитву. Вірю, що спільними трудами ми зможемо зробити дуже багато для зміни життя нашого народу на краще, для зміцнення тих начал людського буття, які санкціоновані Самим Богом через вкладення в природу людини морального почуття. І якщо ми будемо здійснювати свою особисту, сімейну, суспільну, державну діяльність згідно з цією Божественною санкцією, то ми побачимо, як наше життєве вітрило потужно наповнюється силою Божественної благодаті. Тому що людина досягає успіху тільки тоді, коли її особисті зусилля підтримуються Божою силою.

Дуже сподіваюся, що саме так і здійснюватиметься наше спільне служіння Церкві й Вітчизні. Коли я говорю про Вітчизну, я маю на увазі всю історичну Русь — Україну, Білорусь, Молдову, інші країни, з якими ми пов'язані однією вірою і єдиною Церквою. Нехай благословення Боже зійде сьогодні на наш спільний світ — світ, що йде від Київської купелі хрещення. Хай допоможе нам Господь долати труднощі, у тому числі поточного моменту, і будемо твердо сподіватися й знати, що разом з Богом ми ці труднощі зможемо подолати».

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі