Найдавніша білоруська святиня, Полоцьке Євангеліє XII століття, представлено в Санкт-Петербурзі в рамках урочистостей на честь 200-річчя Російської Національної бібліотеки, повідомляє Рravoslavie.ru з посиланням на ІА "Вода живая".

Факсимільна копія унікального книжкового пам'ятника була спеціально доставлена з Мінська. Раритет відтворений рік тому в результаті спільної роботи видавництва Білоруського Екзархату, Національної бібліотеки Білорусі, Національної академії наук. Копія повторює навіть краплі воску і все, що не пощадили древній пергамент "вади часу".

Відео дня

Створення Євангелія приписують святий Єфросинії Полоцькій - засновниці двох монастирів у Полоцьку. Рукопис написано статутом, прикрашений художніми заставками, орнаментованими ініціалами і заголовками. До Росії її вивіз цар Іван Грозний.

Пам'ятник давнини свідчить про глибокі духовні корені білорусів, про активне розповсюдження православ'я на Білій Русі. Це й свідчення формування бібліотечної колекції, в основу якої лягла духовна книга. У наші дні раритет повернутий у слов'янський культурний простір і став по-справжньому національним надбанням.