2014 рік, ймовірно, буде характеризуватися рекордними рівнями релігійних переслідувань християн в усьому світі, вважають міжнародні експерти.

«Я думаю, якщо цього року не буде спостерігатися різка зміна поточної тенденції, то, в кожному разі, ситуація ставатиме гірше», - стверджує Ісаак Сікс з Міжнародного християнського концерну-групи, що базуються у Вашингтоні і стежать за правовою ситуацією стосовно християнських громад у різних країнах.

Відео дня

«Протягом останнього 10-річчя ми спостерігаємо зростання переслідувань в країнах, де поширений вплив радикального ісламу. Переслідування ведуться відносно не тільки християн, а й представників інших релігійних меншин, в т. ч. деяких груп мусульман», - заявив Сікс.

Пол Естебрукс з канадського відділення «Відкритих дверей» також бачить збільшення релігійних переслідувань як наслідок поширення ісламізму.

«У 2013 р. становище християн суттєво погіршилося у таких країнах, як Пакистан, Афганістан, Сомалі. Ми не бачимо причини для поліпшення ситуації в цьому році», - заявив Естебрукс.

Не так давно велике дослідження «Pew Research» встановило також, що ворожість по відношенню до релігії досягла шестирічного максимуму в усьому світі в 2012 р., зазначивши, що «різке зростання було зафіксовано на Близькому Сході і в Північній Африці», в результаті наслідків «Арабської весни».

«Найбільша проблема на Заході, можливо, та, що ми думаємо, що живемо в пострелігійному суспільстві. Ми недооцінюємо, наскільки важлива віра в громадах по всьому світу, і ми в реальності не ставимо пріоритетом релігійну свободу і захист релігійних меншин», - вважає Ісаак Сікс.

Виконавчий директор «Відкритих дверей» Канади Пол Джонсон, каже, що ворожість по відношенню до релігійних меншин «підстьобується» у ЗМІ й існує при мовчанні уряду. Хоча є надія, що світ незабаром буде більше уваги приділяти цьому питанню, вважає експерт.

Седмица