У Києво-Печерській лаврі Дарам волхвів, з моменту прибуття святині до Києва, вклонилися 150 тисяч вірян.

Як повідомили УНІАН в оргкомітеті з привезення святині, встигнути до священної реліквії можна сьогодні і завтра.

Відео дня

Зараз черга до Дарів займає близько 3-4 годин, починається біля автобусної зупинки на вулиці Лаврській, за межами Києво-Печерської лаври.

До Дарів волхвів продовжують приїжджати паломники з усієї України.

Біля лаври стоять тролейбуси для обігріву паломників і працюють польові кухні.

*** Чесних Дарів волхвів торкався Сам Господь. Про волхвів, що принесли дари - золото, ладан і смирну - Богонемовляті Христу, говориться в Євангелії від Матвія.

За переказами, відображеними у візантійських письмових джерелах, Дари волхвів разом зі Своєю чесною ризою і поясом передала Єрусалимській Церкві Сама Пресвята Богородиця. В Єрусалимі вони перебували до IV століття, за імператора Східної Римської імперії Аркадія (395-408) були перенесені в столицю Візантії - Константинополь.

У афонський монастир св. Павла святиню було передано в 1470 році, після захоплення Константинополя турками.

Золото, принесене волхвами - це 28 невеликих золотих пластин-підвісок у формі трапецій, чотирикутників і багатокутників, прикрашених витонченим, філігранно виконаним орнаментом. Малюнок на жодній з платівок не повторюється.

Ладан і смирна, принесені роздільно, колсь були з'єднані в невеликі, завбільшки з маслину, кульки темного кольору. Їх збереглося близько сімдесяти. З'єднання це дуже символічно: ладан і смирна, принесені Богові і Людині, з'єднані так само нерозривно, як у Христі поєдналися дві природи - Божественна і людська.

Священні предмети зберігаються в ковчегах. Один з ковчегів і принесено в Україну.

Фото "УНІАН-Релігії"