7 січня, у свято Різдва Христового, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил виступив зі зверненням до телеглядачів.

Православна Церква святкує Різдво Христове. Велич і урочистість цього свята походять із факту Боговтілення. Бог стає людиною, і це з`єднання Божественного й людського є тепер нерозривним ніколи.

У сучасній секулярній свідомості образ Христа є дуже міфологізованим і спотвореним. Він перетворився на альтруїста, на носія застарілої моралі, у кращому разі — став лише духовним лідером християн і тільки. Але ми ніколи не погодимося з цим витісненням із нашої сучасної культури справжнього євангельського уявлення про Христа як про Боголюдину. Христос — це камертон людяності. Якщо ми втратимо цей зразок, ми не матимемо чим протистояти найсильнішим сучасним викликам, зверненим, насамперед, проти традиційних і істинних уявлень про людину.

Відео дня

Усім нам сьогодні вкрай важливо постійно вдивлятися в образ Христа, звіряти з Ним свої думки і вчинки. Нам слід надихатися прикладом Його безмежної любові до людей, Його ревності в молитві та служінні Небесному Отцю, Його скромності й лагідності, Його нетерпимості до гріха та довготерпіння до грішників, Його мужності у перенесенні скорбот і тягарів земного життя, Його щирості й простоти у спілкуванні з іншими, Його безмежної жертовності, яка виявлялася в усьому. Бог приходить у цей світ не як могутній і славний цар, щоб Йому всі служили й догоджали, Він смиренно народжується в печері для худоби, щоб послужити людям і віддати Своє життя заради їхнього спасіння.

Уперше в історії Бог сам засвідчив усьому світові, якою має бути справжня, істинна людина. І не тільки показав, але й дав усе необхідне для того, щоб усякий, хто повірив у Нього, зміг стати такою ж людиною. Таїнство Хрещення вводить нас у Церкву, громаду віри і через святу Євхаристію долучає до Тіла й Крові Спасителя, причащає нас до Божественного єства. Богослужіння Церкви нагадує нам про те, що Христос зробив заради нашого спасіння, надихає нас словом Божим і прикладами святих. Усе це здатне викликати глибинні зміни в кожному з нас.

Завдяки життю у Христі, наслідуючи Христа, людина вже тут, на землі, вкушає початки майбутніх вічних благ, живе згідно з тим духом любові Божої, яка пануватиме в житті майбутньому. «По тому дізнаються про вас, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою» (Ін. 13:35), говорить нам Спаситель. І сьогодні радість про народження у світ Христа повинна проявитися, зокрема, в готовності відзначити свято конкретною доброю справою.

Поруч із нами завжди є ті, кому потрібна наша допомога й підтримка — нашим рідним і близьким, можливо, тим, хто живе в сусідньому будинку, у під`їзді, у квартирі, особливо самотнім хворим, які лежать у хоспісах і шпиталях, зневіреним, обтяженим скорботами й життєвими негараздами. Принесіть їм благу вість про Різдво Христове. Нехай ваша світла усмішка, ваша радість про новонародженого Богонемовля розтопить охоплені холодом душі.

Згадаймо в наших молитвах і тих, хто постраждав у терористичних актах у Волгограді й П`ятигорську. Попросимо у Господа здоров`я пораненим, підтримки стражденним, упокоєння душ покійних. Нехай стіни відчуження між людьми будуть зруйновані в цей чудовий день Христового Різдва, зруйновані любов`ю до Христа і силою вашої діяльної любові до ближнього.

Зі святом, дорогі мої!

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі