3 січня 2014 року, після Божественної літургії в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля, Патріарх Московський і всієї Русі Кирил оголосив указ про призначення митрополита Павла (Пономарьова), колишнього митрополита Рязанського та Михайловського, Преосвященним Мінським і Слуцьким, Патріаршим Екзархом всієї Білорусі: «Постановою Нашою і Священного Синоду від 25 грудня 2013 року, журнал № 126, Вашому Високопреосвященству визначено бути митрополитом Мінським і Слуцьким, Патріаршим Екзархом всієї Білорусі, із звільненням від керівництва Рязанською єпархією».

Звертаючись до митрополита Павла, Патріарх Кирил сказав: «Дорогий владико, від усього серця бажаю Вам допомоги Божої в пастирському окормленні Білої Русі, а також у зберіганні єдності нашої Церкви, у зберіганні єдності історичної Русі, яка, незважаючи на численні слабкості й розорення, у тому числі століття ХХ-го, продовжує залишатися великою духовною і цивілізаційною силою сучасного світу. Допомагай Вам Боже право правити слово Христової істини».

У відповідному слові митрополит Павел, зокрема, зазначив: «Вступаючи на цю посаду, прошу Ваших святих молитов і Вашої підтримки. Я намагатимуся робити все можливе, щоб та єдність, про яку Ви сьогодні й завжди говорите, зберігалася. І в єдності буде наша сила».

Відео дня

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі