Глибокі знання мистецтва, літератури, філософії - ось образ сучасного священика, на думку патріарха Кирила. Про це він заявив, виступаючи в московській Стрітенській семінарії після освячення її нової будівлі, повідомляє ИТАР-ТАСС.

"Минув час середнячків у Церкві, сьогодні в Церкві має бути духовна та інтелектуальна еліта", - переконаний патріарх Кирил.

"Для того, щоб спілкуючись з людьми, відкрити перед ними красу православ`я, потрібно поділитися з ними своїм власним внутрішнім досвідом, своїм світоглядом - коли знання історії літератури філософії змикаються, з`єднуються з богословським фундаментом", - підкреслив він. Саме в такому випадку, на думку патріарха, у людини, що володіє досвідом молитви, участі в таїнствах, "формується вигляд справжньої інтелектуальної й духовної особистості".

Відео дня

Вивчення церковного мистецтва необхідно, тому що воно "пов`язано взагалі з історією людського мистецтва, а в ньому відображаються духовні пошуки кожної епохи - історія мистецтв - це є історія філософії, історія життя".

Патріарх також вказав на велике значення літератури. "Потрібно знати літературу з її позитивним героєм. Як цей герой визначався в ту чи іншу епоху, як він артикулював, як його ідеї пропонувалися суспільству. Які виклики цей герой брав на себе. Це ціла величезна духовна сфера життя", - підкреслив патріарх.

"Як важливо мати сьогодні багатьох і багатьох священиків, яких не 5-10, як зараз, які на телебаченні вже засвітилися й усім добре відомі. Як нам потрібні десятки, сотні й тисячі, які б могли говорити про Христа сучасному світу", - підкреслив патріарх Кирил.