У Росії моляться про світ в Україні і просять Господа не допустити "роз`єднання і духовного засліплення" українського народу
Напередодні Різдва Руська православна церква звернулася до народу України із закликом згадати про його духовні витоки і не дати політичним чварам знищити братнє спілкування народів і єдність країни. Звернення було прийнято вчора на засіданні священного синоду РПЦ, повідомляє прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі.

У документі наголошується, що настрої в Україні "болем відгукуються у всій єдиный, багатонаціональный та багатомільйонный церкві".

"Ми молимося про мир на землі України. Просимо Небесного Батька не допустити роз`єднання і духовного засліплення народу, який понад тисячу років живе в лоні православ`я. Сподіваємося, що ніякі політичні розбіжності не зруйнують нашої братського спілкування і взаємної підтримки", - зазначили члени синоду.

Відео дня

Представники церкви підкреслюють, що бажають "примирення різних етнічних і соціальних груп, прихильників різних політичних поглядів", оскільки "цивільні чвари, а тим більше революції не можуть принести блага народу, бо вивільняють ниці, згубні пристрасті".

"Позиція ж церкви в нинішній ситуації повинна відображати не одномоментні переваги тих чи інших людей, а Божу правду, без якої неможливо справжнє народне благо. Церква завжди відстоюватиме дані Богом вічні моральні цінності, на яких століттями будувалася і, віримо, буде будуватися життя наших народів, спадкоємців історичної Русі. Тільки на них може бути засноване гідне життя людей. Тільки вони дадуть народу України майбутнє. А тому історичний вибір народу України не повинен призвести до руйнування цих незмінних і рятівних цінностей", - йдеться у зверненні.

"Ми розуміємо, що у громадян України є різні погляди на майбутнє країни, і поважаємо право її народу на вибір свого шляху. Але дуже важливо, щоб це був саме народний вибір - вільний, заснований на знанні всіх "за" і "проти", а не продиктований якою-небудь зовнішньою волею", - підсумовують члени синоду, назвавши неприпустимою провокацією спроби "розколоти Церкву з політичних причин".

Нагадаємо, після зриву підписання угоди про асоціацію України з Євросоюзом у країні різко загострилася політична криза. Десятки тисяч громадян взяли участь в акціях протесту з вимогою відставки уряду і президента, позачергових виборів Верховної Ради, підписання асоціації з ЄС. Найбільш масові протести проходять у Києві.