25-26 грудня 2013 року в Москві в Патріаршій і Синодальній резиденції в Даниловому монастирі відбулося останнє у 2013 році засідання зимової сесії Священного Синоду Руської православної церкви.

Учасники засідання задовольнили прохання, подане митрополитом Мінським і Слуцьким Філаретом, Патріаршим екзархом всієї Білорусі, про почислення його на спочинок у зв`язку з досягненням 75-річного віку. Священний Синод висловив сердечну подяку владиці Філарету за 35-річне архіпастирське окормлення Білорусі, відзначене багатьма видатними церковними досягненнями, і призначив Його Високопреосвященство почесним Патріаршим екзархом всієї Білорусі, зберігши за ним право участі в роботі Священного Синоду та почесне протокольне місце за богослужіннями і в офіційних церемоніях.

Преосвященним Мінським і Слуцьким, Патріаршим Екзархом всієї Білорусі, Синод визначив бути Преосвященному митрополитові Рязанському і Михайловському Павлу.

Відео дня

Священний Синод ухвалив утворити Воронезьку (що включає в себе Воронезьку, Борисоглібську і Росошанську єпархії) та Удмуртську (що включає в себе Іжевську, Глазовську і Сарапульську єпархії) митрополії РПЦ, а також прийняв низку рішень про призначення глав митрополій, правлячих і вікарних архієреїв. <...>

Священний Синод звільнив ігумена Арсенія (Соколова) від посади настоятеля Всіхсвятської парафії в Лісабоні і призначив настоятелем подвір`я РПЦ в Бейруті (Ліван) і представником Патріарха Московського і всієї Русі при Патріархові Великої Антіохії та всього Сходу.

Рішенням Синоду протоієрея Антонія Ільїна було звільнено від обов`язків представника РПЦ при європейських міжнародних організаціях і направлено у розпорядження Патріарха Московського і всієї Русі. Виконуючим обов`язки представника Руської православної церкви при європейських міжнародних організаціях призначено протоієрея Димитрія Сизоненка, секретаря Відділу зовнішніх церковних зв`язків з міжхристиянських відносин.

Ігуменею Іоанівського ставропігійного жіночого монастиря на Карпівці в Санкт-Петербурзі призначено черницю Людмилу (Волошину), скарбника обителі.

Священний Синод затвердив новий склад Синодальної біблійно-богословської комісії і ухвалив заснувати при Синодальній комісії Координаційний центр з розвитку богословської науки в РПЦ. Керівником Координаційного центру визначено бути за посадою голові Синодальної біблійно-богословської комісії. Також Синод затвердив склад колегії Координаційного центру.

Синод схвалив роботу VII Міжнародної богословської конференції Руської православної церкви «Сучасна біблеїстика та Передання Церкви» і відзначив важливість продовження роботи з перекладу Святого Письма на мови пастви, що її окормлює РПЦ. Вказавши на важливість ініціативи з підготовки наукового видання Слов`янської Біблії, Синод відзначив, що особливе спостереження за діяльністю в галузі дослідження й перекладу Святого Письма повинна мати Синодальна біблійно-богословська комісія.

Серед тем, порушених на засіданні, були також питання міжнародної діяльності РПЦ та міжправославних зв`язків. Синод висловив «серйозну занепокоєність триваючими переслідуваннями та дискримінацією християнського населення багатьох країн Близького Сходу та Північної Африки, що супроводжуються вбивствами, захопленням заручників, підпаленням храмів і будинків, погрозами розправи й насильницьким спонуканням до зради своєї віри», і визнав за необхідне «продовжувати активні дії, спрямовані на привернення уваги світової громадськості до трагічного положення християн близькосхідного і північноафриканського регіону, на сприяння мирному врегулюванню конфліктів за допомогою міжрелігійного та міжнародного діалогів». <...>

На засіданні було затверджено низку документів, серед яких:

«Заява Священного Синоду РПЦ в зв`язку з подіями в Україні»;
«Послання... у зв`язку з 700-річчям народження св. прп. Сергія Радонезького»;
«Позиція Московського Патріархату з питання про першість у Вселенській Церкві»;
«Про хрещення немовлят, народжених за допомогою "сурогатної матері"»;
«Положення про військове духовенство РПЦ в РФ».

Брифінг для журналістів за підсумками засідання провів В.Р. Легойда, голова Синодального інформаційного відділу.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі