Дітей, народжених за допомогою "сурогатного материнства", можна хрестити, якщо їх батьки покаються, що вдалися до цієї репродуктивної технології, і пообіцяють виховувати дитину в православній вірі, відповідне рішення ухвалив Священний Синод Руської православної церкви, повідомляє РІА Новости.

"Дитина, народжена за допомогою "сурогатного материнства", може бути хрещена за бажанням осіб, що її виховують, якщо такими є або його "біологічні батьки", або "сурогатна мати ", тільки після того, як вони усвідомлять, що з християнської точки зору подібна репродуктивна технологія є морально ганебною, і принесуть церковне покаяння - незалежно від того, свідомо, чи несвідомо вони проігнорували позицію Церкви", - йдеться в оприлюднених у четвер матеріалах заключного у 2013 році засідання Священного Синоду.

Тільки в цьому випадку, наголошується в документі, Церква зможе очікувати, що хрещена дитина буде виховуватися в православній вірі і їй будуть прищеплювати християнські моральні уявлення. "Якщо ж такого усвідомлення не відбувається, то вирішення питання про хрещення відкладається до часу свідомого особистого вибору дитини", - йдеться в документі.

Відео дня

За оцінкою Синоду, практика сурогатного материнства отримує в даний час усе більш широке поширення. Церква засуджує дану практику, у тому числі, тому, що в цьому випадку "розуміння людини як унікальної особистості підміняється образом людини як біологічної особини, яку можна довільно конструювати, маніпулюючи елементами "генетичного матеріалу".

Сам по собі факт "сурогатного народження" не є перешкодою для хрещення людини, бо він не несе відповідальність за поведінку своїх батьків, зазначає Синод.

Також у документі вказується, що "у смертельній небезпеці благословляється хрещення немовлят незалежно від обставин їх народження".

Священний Синод зазначає, що викладена позиція "заснована на вченні Церкви про неприпустимість хрещення немовлят у сім`ях, члени яких явно й свідомо нехтують церковною традицією й не поділяють християнське вчення про шлюб та сім`ю, що практично виключає можливість християнського виховання дитини". "Це стосується не тільки питання про "сурогатне материнство", але будь-якого свідомо вираженого небажання жити по-християнському", - наголошується в документі.