Синод Болгарської православної церкви 18 грудня розглянув пропозицію митр. Пловдивського Миколая та благословив відкриття Православної духовної академії св. Кирила і Мефодія на базі Духовної семінарії в Пловдиві.

Ректором академії затверджений ставрофорний іконом Добромир Костов, якому доручено до 20 січня 2014 року скласти навчальний план, статут і бюджет нового вищого богословського закладу. На нового ректора також покладено обов`язки з отримання акредитації для навчального закладу.

Митрополит Пловдивський Миколай пояснив свою пропозицію про відкриття Духовної академії гострою необхідністю підвищення рівня викладання богословських дисциплін - для підготовки гідних священнослужителів.

Відео дня

Відділення богословської освіти від православної церкви в Болгарії почалося в 1992 р., коли Духовна академія в Софії була перетворена в Богословський факультет при Софійському університеті, при цьому Синод позбувся можливості контролювати діяльність факультету. Пізніше богословський факультет був відкритий при університеті в Велико-Тирново, а кафедри теології в Шуменському, Кирджалійському і Пловдивському університетах.

Навчальні програми цих богословських шкіл не узгоджувалися з Синодом, що неминуче позначилося на якості їх освіти: в останні роки відзначається низький рівень богословської підготовки їх випускників.

Адаптовані до університетських програм навчальні плани з богослов`я сильно віддалилися від традицій Духовної академії. Зараз на богословських факультетах і кафедрах повністю ігноруються великі християнські свята, що позбавляє православних студентів-богословів можливості брати участь у богослужінні. Ці явища призвели до зниження числа студентів-богословів: цього року на богословський факультет Велико- Тирновського університету був прийнятий тільки один студент на очне відділення і 12 - на заочне.

Седмица.Ru