У Києво-Печерській лаврі сьогодні, в день пам`яті Миколая Чудотворця, відбулася Молитва за Україну - молебень, на якому були піднесені особливі молитви про примноження любові та викорінення ненависті і всякої злоби. Як повідомляє кореспондент УНІАН, богослужіння відбулося за розпорядженням Предстоятеля Української Православної Церкви митрополита Володимира, у якому він благословив відслужити молебень в усіх монастирях та парафіях УПЦ.

У лаврі були піднесені особливі молитви про примноження любові

Відео дня

Перед богослужінням до Успенського собору зі Свято-Введенського монастиря столиці Хресним ходом була перенесена чудотворна ікона Пресвятої Богородиці «Призри на смирення».

Молебень очолили намісник Лаври митрополит Павел (Лебідь) і керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич), яким співслужили вікарні архієреї та духовенство Київської єпархії.

Богослужіння відправили перед мощами святого рівноапостольного князя Володимира та іконами Пресвятої Богородиці «Призри на смирення» і «Києво-Печерська».

Після богослужіння керуючий справами УПЦ митрополит Антоній звернувся до духовенства та вірян:

“Розділення та ворожнеча ще ніколи не приводили до успіху - ні окрему людину, ні суспільство. Ми маємо свідчіти християнство не тільки словами, а і своєю поведінкою – тоді у нас буде квітуча християнська країна. Ми сьогодні звертаємося до Господа та до всіх святих з молитвою про примноження любові між громадянами нашої держави, про примирення між синами України, і просимо, щоб Господь змилостивився над нами та подав нам мир”, - сказав владика Антоній.

Водночас митрополит зазначив, що Церква сьогодні звертається до влади та опозиції, “щоб спільними зусиллями прийти до порозуміння і подолати суспільну кризу”.

“Щоб з зникли барикади, які розділюють людей на своїх і чужих, щоб колючий дріт ніколи не ранив свободолюбиве українське серце”, - сказав керуючий справами УПЦ.

Владика Антоній повідомив, що Предстоятель Церкви з болем переживає події, які видбуваються в Україні. Він оголосив звернення Блаженнішого митрополита Володимира до всіх вірних УПЦ, у якому Предстоятель нагадує українцям про приближення Різдва, і радить “молитися і постувати, бо пристрасті і страсті виганяються тільки постом і молитвою”.

Блаженніший підкреслює, що Церква об’єднує віруючих незалежно від політичних поглядів, регіону проживання та національності.

“Всі ви – єдине у Христі Ісусі. Єдність Церкви і любов між собою – це те, що заповідував нам Господь. Не порушуйте внутрішнього миру і любові роздратуванням і образливими словами. Якщо можливо і залежить від вас, перебувайте в мирі з усіма людьми”, – закликав Блаженніший,

Після молебня у своєму коментарі журналістам намісник лаври митрополит Павел додав, що Церква не поділяє людей на “Схід” і “Захід", бо “у Бога всі діти”.

“Сьогодні був особливий молебень за Україну. Ми просили Господа, щоб Він надав людям мир, щоб ми замислилісь над своїм життям і побачили один в одному брата, тому що у всіх нас один пастир – Христос. Нехай мир буде завжди з нами. Ми просимо Господа, щоб Він послав свою Божественну милість тим, хто чимось не задоволений. Ми маємо задовольнятися тим, що у нас є, робити все в єднанні з Духом Святим і з Церквою, щоб ми мали виправдання перед Богом. Моліться і Господь управить”, - сказав митрополит Павел.