18 грудня в Патріаршій резиденції Свято-Данилова монастиря пройшла зустріч Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з головою Папської ради зі сприяння християнській єдності кардиналом Куртом Кохом.

Предстоятель РПЦ привітав гостя, зазначивши: «Я ціную можливість безпосереднього спілкування та діалогу; вважаю, що такий діалог дуже важливий, особливо на нинішньому етапі життя наших Церков».

Його Святість особливо підкреслив спільність позицій двох Церков щодо ситуації на Близькому Сході, зокрема, по сирійському конфлікту. Святіший Владика відзначив велике значення позиції Папи Франциска з даного питання. «Вважаю, що спільність наших позицій по Сирії є дуже гарною платформою для подальшого діалогу між нашими Церквами про те, що сьогодні відбувається у світі», - сказав Предстоятель РПЦ.

Відео дня

Ще одна тема, важливість якої підкреслюють і православні, і католики, - збереження в сучасному світі традиційних сімейних цінностей. «Ми в Росії, Україні та інших країнах на канонічній території Московського Патріархату намагаємося озвучувати позицію нашої Церкви з цього важливого питання, ведемо активну діяльність, спрямовану на збереження сім`ї, скорочення числа розлучень, протидія абортам, але найголовніше - на захист самого інституту сім`ї, який сьогодні піддається руйнівним діям з боку секулярної свідомості. І ми знаємо, що це не просто теоретичний виклик християнству, а й деякі практичні дії, пов`язані зі зміною законодавства в ряді західних країн», - підкреслив Його Святість, висловивши задоволення, що й Папа Римський Франциск визначає тему сім`ї як пріоритетну.

«У нас є історія стосунків, досвід співпраці, який дає можливість з оптимізмом дивитися в майбутнє, сподіваючись на те, що обидві Церкви зможуть уплинути на свідомість сучасної людини з тим, щоб зміцнити духовні цінності в житті суспільства», - вважає Його Святість.

Кардинал Курт Кох у свою чергу передав Патріарху Московському у всієї Русі Кирилу вітання й добрі побажання від Папи Римського Франциска.

«Кожна Церква має свої скарби, - зазначив гість. - У своєму посланні Папа Франциск пише відкрито, що ми дуже багато чому навчилися від православних, особливо в тому, що стосується єпископської колегіальності та соборності».

У ході бесіди її учасники обговорили актуальний стан православно - католицького богословського діалогу в рамках Змішаної міжнародної комісії й ті труднощі, з якими він стикається.

Кардинал Курт Кох також поділився з Його Святістю враженнями від поїздки на Україну в червні 2013 року, а також недавнього відвідування ним Санкт-Петербурга.

На закінчення зустрічі, що пройшла в атмосфері конструктивного діалогу та
взаєморозуміння, сторони обмінялися пам`ятними подарунками.

Відділ зовнішніх церковних зв`язків РПЦ